Hlavní obsah

Bydlení bez hypotéky? Snadnější, než si myslíte

Máte strach pořídit si bydlení kvůli náročným splátkám hypotéky? Máme pro vás elegantní a mnohem přitažlivější alternativu.

Bydlení bez hypotéky? Snadnější, než si myslíte

Článek

Pořídit si vlastní bydlení je snem většiny lidí, zdaleka se přitom nemusí jednat jen o ty mladé těsně po škole. Díky dostupnosti hypoték se jedná o velmi atraktivní variantu k bydlení v podnájmu, zvláště pokud si spočítáme, že finanční nároky na obě varianty jsou velmi podobné. Problémem ale může být samotná hypotéka – na tu buď někteří nedosáhnou, nebo se jí bojí kvůli krátkým fixačním obdobím u jednotlivých bank. Dnes jsou úroky na historických minimech, ale kdo může zaručit, že za pět let nebudou třeba trojnásobné? Hypotéka by se tak výrazně prodražila – existují ale i jiné možnosti financování, které většina lidí tak dobře nezná.

Úvěr i bez spoření

Alternativou k hypotékám jsou překlenovací úvěry ze stavebního spoření, o jejichž poskytnutí je možné zažádat i bez předchozího dlouhodobého spoření. Oproti klasickým hypotékám mají celou řadu výhod. Krátkodobě je lze například využít bez zástavy nemovitosti, což může být užitečné například při refinancování s potřebou vyvázat dům nebo byt. Úvěr si můžete sjednat s fixní úrokovou sazbou po celou dobu trvání úvěru. Na rozdíl od hypotéky tak máte jistotu, že vám po pár letech nikdo výrazně nezvedne splátku.

Bydlení bez hypotéky? Snadnější, než si myslíte

Bydlení pro každého?

Koupě bytu pomocí překlenovacího úvěru ze stavebního spoření může být zajímavou alternativou ke klasické hypotéce, aktuální úroková míra se pohybuje kolem 2 % p. a. Pokud tedy uvažujete o vlastním bydlení, zajděte se nejdříve zeptat na možnosti financování tímto způsobem. Nejvyhledávanějším poskytovatelem úvěrů ze stavebního spoření je u nás Českomoravská stavební spořitelna, která má stovky kontaktních míst po celé republice. Podrobnosti najdete na www.cmss.cz, kde je také přehledná úvěrová kalkulačka.

Výběr článků

Načítám