Hlavní obsah

Kam na dovolenou v zimě?

Novinky, Exim Tours a.s.

Chcete si užít tepla, moře a slunka i v časech zimních plískanic? Toužíte po relaxaci, nebo po aktivní dovolené? V obou případech vám poradíme, kam se můžete vydat.

Úvodní fotografie

Článek

Výhody dovolené mimo sezonu

Pláže i vyhlášená letoviska v létě praskají ve švech. Pokud chcete vyrazit někam na výlet, ať už za poznáním, nebo do přírody, i zde potkáte mnoho lidí. Ceny potravin, ale i dalších komodit jsou v letní sezoně v turistických destinacích vyšší. Pokud nemáte zrovna celofiremní dovolenou, ocení váš zaměstnavatel i to, že si své volno neberete právě o prázdninách. A právě v čase prázdnin bývá na zájezdech nejvíce dětí, zatímco dovolenou mimo sezonu volí častěji mladí, ale v poslední době si ji oblíbili i senioři nebo i ti, kdo již rodinnou dovolenou mají v daném roce za sebou a nyní si chtějí užít volno jiným způsobem. Dalším dobrým důvodem, proč nevycestovat právě v létě, je ten, že v době, kdy je v našich končinách sychravo, užijete si teplo.

A máte hned několik možností, kam se vydat. Můžete zvolit buď celoroční destinace, jakými jsou například Kapverdské ostrovy nebo Egypt, ale také můžete zvolit dovolenou v Karibiku či vybrat nějakou z exotických zemí.

Kapverdské ostrovy

Mezi nejžádanější celoroční zájezdy jednoznačně patří Kapverdské ostrovy, které se těší oblibě především kvůli stálým teplotám, krásnému prostředí a malé doletové vzdálenosti. Blankytná modř Atlantiku, pravidelné dunění vln rozplývajících se na bělostných a liduprázdných plážích i šumění větru, který i při pálícím slunku způsobí, že se nepotíte.

Krásu mořských útesů a jeskyní či tunelů můžete zblízka obdivovat při potápění. Projížďky na čtyřkolkách, tenis, minigolf, windsurfing, slavnosti, hudba a festivaly – nudit se tu jistě nebudete. Kapverdy mají co nabídnout jak dobrodruhům, tak i plážovým povalečům. Heslem Kapverdských ostrovů jsou dvě slova: No Stress. Tady je všechno v pohodě.

Kapverdy - Boa Vista, výlet na čtyřkolkách

Egypt

Egypt je kolébkou nejstarší civilizace světa. Je to země faraonů, pyramid a sfing, mohutných sloupů, obelisků, tisíciletou historií poznamenané Káhiry, zdí a soch chrámových měst Karnaku i Luxoru, bájné „říše mrtvých” v Údolí králů a královen, zádušních chrámů, životadárné řeky Nilu i neopakovatelné atmosféry zdejších bazarů.

Ze všech vodních aktivit provozovaných v Egyptě je mezi turisty u pobřeží Rudého moře asi nejpopulárnější šnorchlování. Úžasné korálové útesy, moře plné pestrobarevných ryb a podvodní fauny – ať už vám je pět, nebo padesát, budete nadšeni.

Jen pár desítek kilometrů od monumentálních památek se na pobřeží Rudého moře nacházejí velmi kvalitní golfová hřiště renomovaných architektů. Aqvaparky jsou plné tobogánů, vířivek i vodopádů, které můžete sjíždět, nebo si zaplavat v líné řece.

Kapverdy - Boa Vista, výlet na čtyřkolkách

Kouzelný Karibik

Slovní spojení exotická dovolená v některých lidech přímo evokuje slunný Karibik s jeho překrásnými plážemi, bílým pískem a palmami. A u lehátka by jistě neměl chybět ani drink, obsahující pověstný karibský rum. Tyto představy se stávají dostupnou realitou a do této oblasti jezdí stále více Čechů. Jedním z karibských států, který se bezpochyby vyplatí navštívit, je Dominikánská republika. Dočkáte se zde špičkového servisu, proslulé je místní all inclusive a zapomenout nesmíme ani na pláže, které mají statut nejkrásnějších pláží na světě.

Kuba – tyrkysově modré moře, bělavé pláže, temně zelená pohoří a pálící slunce. To vystihuje přírodní bohatství této pozoruhodné země. Překrásné koloniální stavby, honosné vilové čtvrti, jednoduché dřevěné domečky i komunistická architektura. Staré „ameriky“, „komunistické žigulíky“ a mezi nimi poslední modely od Audi. Jako by se svět rozhodl ponechat v této zemi kousek vzpomínky na všechny doby, které kdy prožil. Pokud jste procestovali už mnoho zemí a Kubu zatím ne, neměli byste váhat, ale vydat se na cestu.

Kapverdy - Boa Vista, výlet na čtyřkolkách

Chcete dokonalý relax, přírodu, podmořský svět i sportovat? Bude se vám líbit Isla Margarita. Ostrov skýtá několik možností, jak zažít dobrodružství. Například jeep safari na poloostrově Macanao, potápění s delfíny či výlet s možností šnorchlování a potápění na korálových útesech Los Frailes. Vydat se můžete i třeba na dvoudenní výlet k deltě řeky Orinoko a navštívit některou z původních indiánských vesnic či národní park Canaima, který leží na jihu Venezuely. Tento národní park je zařazený mezi přírodní bohatství světa UNESCO. Objevíte zde impozantní stolové hory, řeky a vodopády i nejdelší vodopád světa – Andělský vodopád.

Exotika

Svět mnoha zázraků s nespoutanou divočinou a plný přírodních krás. To je Keňa, rozprostřená po obou stranách rovníku při východním pobřeží Afriky. Nekonečné savany, v nichž se prohání množství divoké exotické zvěře. Nedotčené dlouhé písečné pláže a barevné korálové útesy Indického oceánu. Spalující pouště, ale i chladná útočiště Východoafrické vysočiny, masivy a sopky lemující Východoafrický příkop, avšak i ledovce se sněhovou pokrývkou na vrcholcích pohoří Mt. Kenya. Krokodýlí farma, Camel Trophy, ruiny Gede, propadlina Marafa – Ďáblova kuchyně, množství národních parků.

Kapverdy - Boa Vista, výlet na čtyřkolkách

Jedním z nejkrásnějších míst Indického oceánu je Mauricius. Na jeho jihozápadním cípu se nacházejí nejkrásnější pláže a přírodní atrakce. Nádherné pobřeží s jemným bílým i zlatým pískem, korálové laguny s pestrobarevnými hejny ryb, zeleň pralesů, krátery a vodopády, exotické druhy ptactva, zajímavé svatyně všech náboženství a luxusní ubytování – to jsou skutečné klenoty, které čekají na vaše objevení. I když se jedná o relativně malý ostrov, najdete zde nádhernou a prakticky nedotčenou přírodu, moře ideální k potápění a šnorchlování, bohatou místní kulturu a velmi příjemné obyvatelstvo. Většina hotelů nabízí široké spektrum aktivit – zdarma vodní lyžování, osvětlené tenisové kurty, výlety na katamaránu kolem ostrova, exkurze do vnitrozemí, adrenalinový rybolov marlinů, barakud a tuňáků nebo potápění v korálovém moři. Na Mauriciu najdete rovněž 6 špičkových 18jamkových golfových hřišť.

Kapverdy - Boa Vista, výlet na čtyřkolkách

Zanzibar, ostrov koření s krásnými plážemi z bělostného jemného korálového písku, který v kombinaci s průzračnými vodami Indického oceánu a rovníkovým sluncem vytváří ráj, jemuž nikdo neodolá. Bujná tropická vegetace, v níž se skrývají háje skořicovníků, vanilkovníků, pepřovníků či muškátovníků. Koření proslavilo tento ostrov již ve středověku a až do příchodu turistiky byl jeho export jedním z hlavních příjmů. Vypravte se do hlavního města Stone Town do křivolakých uliček. Navštivte starou portugalskou pevnost, Palác zázraků i rodný dům Freddieho Mercuryho. Úchvatný je i výlet Spice Tour za kořením, při němž se dostanete přímo na farmy. Můžete si zaplavat s delfíny či se vydat motorovou plachetnicí na moře a zašnorchlovat si.

Mezi vyprahlou pouští na severu a svěžím tropickým lesem na jihu se rozprostírá Senegal. Zcela oprávněně i sem míří většina návštěvníků za krásnými plážemi. Severně a jižně od Dakaru se táhnou nekonečné široké pásy bílého písku a lákají k ponoření se do vln i k opalování. Dovolenou u moře vychutnáte v hotelových resortech či na výletě v některé z pobřežních rybářských vesnic, jejichž pláže jsou posety stovkami barevných pirog – domorodých kánoí vydlabaných z jediného kmene stromu.

 Koupit LAST, nebo FIRST MINUTE?

Každý chce ušetřit a při koupi dovolené to platí dvojnásob. Leckdy zvažujeme, ve které době je dobré zájezd objednat a zda je výhodnější nákup Last nebo First Minute. I nadále často platí, že čím dříve zájezd objednáte, tím máte větší slevu. Avšak nejde pouze o procentuální slevu z celkové ceny zájezdu, ale je nutné vzpomenout i na další výhody: může to být akce dítě zdarma či za cenu letenky, výhodnější parkování na letišti, slevy na cestování v business class nebo travel plus comfort v letadle, prioritní místa v letadle. Prodeji na první chvíli napomáhají i nízké zálohy. A nespornou výhodou je, že si vyberete nejen destinaci, ale i takový hotel, který nabízí vybavení a služby podle vašich představ.

Koupě zájezdu na poslední chvíli, tedy Last minute, znamená koupě zájezdu nedlouho před odjezdem. Výše slevy a doba, kdy se objeví zájezd v „lastu“, je závislá na volných kapacitách cestovní kanceláře. Výběr optimálního zájezdu je však většinou náročnější než u zájezdů koupených na first minute a natrefit na ten vysněný, obzvláště pokud cestujete ve vícečlenné skupince, bývá spíše štěstí.

Výběr článků

Načítám