Hlavní obsah

Egejská riviéra. Méně známý svět oblázkových pláží, zálivů, hor, přírody a propracovaných služeb

Novinky, EXIM tours

Turecko je pro Čechy jednou z nejoblíbenějších zemí, kam míří za mořem a sluncem. Brána Orientu s nespočtem starobylých památek a kouzelnými letovisky.

Egejská riviéra

Článek

Mnoha lidem se vybaví Turecká riviéra s proslulými hotelovými resorty a skvělými službami. Méně známá je Egejská riviéra, tvořená zálivy, z nichž vystupují hory. Sem míří ti, kdo hledají krásné prostředí a vysoký standard i ti, kdo již Tureckou riviéru navštívili vícekrát.

Kusadasi město pláží, nočního života a blízkých památek

Nejseverněji položené letovisko u Egejského moře je ideálním místem pro přímořskou dovolenou. Má moderní a dobře vybavené hotely s bazény, z nichž velká část má i tobogány. Široké pláže jsou tu ideální pro nejrůznější sportovní aktivity. Se setměním město dostává jiný ráz. Rozsvěcí se neony kasin, barů i nočních klubů a ulice se zaplní turisty, toužícími po zábavě.

Velké oblibě se těší výlety lodí podél pobřeží či například na ostrov Samos, kde lze navštívit archeologické muzeum, muzeum církevního umění, Byzantské muzeum nebo nakupovat v typických řeckých obchůdcích či si pochutnat na řeckých specialitách v malebných tavernách.

Efes

Velkou předností severní části egejského pobřeží je možnost absolvování mnoha výletů. Efes, jedno z velkoměst iónského Řecka, se snad nejzachovalejšími antickými památkami na území Turecka. Velkolepý amfiteátr, v němž mohlo představení sledovat až 25 000 diváků, je dodnes dějištěm mnoha událostí, jakými jsou i koncerty hvězd světového show-businessu – Tom Jones, Sting či Diana Ross. Chrámy, fontány či zrekonstruovaná Celsova knihovna. Dalším oblíbeným výletním místem je Izmir, dříve známé jako Smyrna, nad nímž se tyčí hrad Kadifekale (Sametová pevnost), obklopený hradbami. Jednou z největších dominant města je 25metrová hodinová věž na náměstí Konak. Často se jezdí i na výlet do Pamukkale, na bělostné a travertinem pokryté skály bavlněného hradu s kaskádami jezírek.

Efes

Luxusní Bodrum, nabízející mnoho aktivit

Do této perfektně vybavené turistické destinace se jezdí rekreovat i turecká smetánka. Možná jej budete znát jako starověký Halikarnassos. Do detailů dovedený turistický servis i dokonale zachovalá turecká kultura činí z místa snad nejkouzelnější a nejatraktivnější přístav Egejské riviéry. S příjemným klimatem po celou sezonu láká tato oblast vyhlášenými oblázkovými plážemi s křišťálově čistou vodou, ale i skvělou kuchyní i pohostinným prostředím. Večerní život se zde odehrává spíše v jednotlivých hotelech, které pro své návštěvníky připravují zábavné programy. Poblíž města leží i největší z tureckých akvaparků.

Efes

Nabízí se výlety opět do Efezu, Pamukkale nebo plavba lodí na řecký ostrov Kos, ale i plavba v síti ramen řeky Dalyan k antickému městu Caunos. Své si tu užijí i potápěči a to i ti, kteří potápění chtějí zkusit prvně v životě.

Efes

Marmaris – plavby, zábava i kultura

Kouzelná laguna, obklopená rozlehlými zelenými kopci, lemovaná tyrkysovými vodami Středozemního moře a zlatavými plážemi. Atraktivní letovisko s malebným okolím láká návštěvníky všech věkových kategorií. Starší hosty i zamilované páry k procházkám, aktivní jedince k mnoha možnostem sportovního vyžití, rodiny s dětmi k zábavě, ale i teenagery k návštěvě nočních podniků. V Marmarisu je třetí největší jachetní přístav v Turecku. Synonymem tohoto resortu je jachting a plavby. Okružní výlety po okolí, ale i například na Kleopatřin ostrov či na nedaleký Rhodos.

Přímo v Marmarisu mohou zájemci o historii navštívit zdejší osmanský hrad Marmara Kalesi, sloužící dnes jako muzeum. Je zasazen do bujné zeleně palem a keřů, má nádherné nádvoří plné květin a uvnitř se nachází několik výstavních sálů. Od přístavu lze po dlouhé pláži, lemované promenádou se spoustou restaurací, barů a kaváren, dojít až do sousedního letoviska Icmeler. A nechybí tu ani akvapark se spoustou vzrušujících atrakcí.

Efes

Efes

Výběr článků

Načítám