Hlavní obsah

Velké úspory v malém bytě

Bydlení nemusí být drahé – šetřit se dá téměř na všech nákladech.

ČEZ

Článek

Petr a Irena Jarošovi jsou novomanželé, kteří si první společné bydlení našli před pár měsíci. Jednopokojový byt v centru Prahy se může pochlubit nízkou cenou pronájmu a hezkým výhledem, přesto by se zatím bezdětní manželé chtěli časem přestěhovat do vlastního bydlení. Nejprve na ně ale potřebují našetřit. Proto si nás pozvali, abychom jim spolu s Vlaďkou Rosendorfovou, energetickou poradkyní z ČEZ, pomohli snížit výdaje na provoz domácnosti.

Vzhledem k tomu, že má mladý pár byt pouze pronajatý, nenavrhovali jsme jim kompletní rekonstrukci, ale soustředili jsme se na jednoduchá opatření dostupná pro každého.

Nenasytná lednička

Už při vstupu nás zaráží pohled do kuchyňského kouta, kde se starší lednička tísní přímo vedle sporáku s plynovou troubou. Chladnička je největší žrout elektřiny ze všech domácích spotřebičů a v uplynulých letech prošla obrovským technologickým posunem kupředu. „Rozdíl ve spotřebě elektřiny nové a 10leté ledničky přesahuje tisíc korun za rok,“ říká energetická poradkyně Vlaďka Rosendorfová. Radí také dát ledničku na jiné místo, protože vyšší teplota a vlhkost u sporáku zvyšují spotřebu ledničky o další stokoruny ročně.

Jarošům jsme také poradili, aby si vyplnili Energetický test národa, kde najdou spoustu rad a zajímavých tipů, jak se správně v domácnosti chovat, aby snížili své účty za energie. Ukazuje se, že běžná domácnost by mohla dodržováním těchto doporučení ušetřit přes 2000 korun za rok.

V koupelně, kam jsme se přesunuli, jsme zjistili, že Jarošovi na plynu nejen vaří, ale také jím topí a ohřívají vodu. Zeptali jsme se proto Petra s Irenou, jestli porovnávají různé produktové nabídky a hledají možnosti, jak ušetřit. Ukázalo se, že ani nevědí, jaký produkt vlastně mají. Smlouvy na sebe totiž přepsali po bývalém nájemníkovi tak, jak byly. Upozornili jsme je na to, že nejen správným chováním, ale i volbou dodavatele, respektive vhodného produktu mohou za rok ušetřit nemalé částky.

Vzhledem k tomu, že největší částku v jejich účtech za energie představuje plyn, doporučili jsme jim produkt ČEZ S ODMĚNOU, a rovnou jim spočítali, že díky němu za tři roky ušetří 3706 Kč. Kolik lze ušetřit správným výběrem produktů, si může každý spočítat i sám na nové kalkulačce Skupiny ČEZ.

Naše tříletá úspora

Naše tříletá úspora Jednopokojový byt 30 m2.

Naše tříletá úspora Jednopokojový byt 30 m2. Topení a ohřev vody plynem = spotřeba 9 MWh za rok.

Naše tříletá úspora Jednopokojový byt 30 m2. Topení a ohřev vody plynem = spotřeba 9 MWh za rok. Ušetříme 3 706 korun.

Když budeme chtít, dostaneme na čtyři roky slevu 31 % na MOBIL OD ČEZ.

Plyn ČEZ S ODMĚNOU jsme si sjednali na tři roky. Cena plynu nám klesne každých 12 měsíců. ČEZ nás totiž odměňuje za věrnost, takže v prvním roce máme plyn levnější o 7 %, druhý rok ušetříme 8 %, a třetí dokonce 10 %.

Za uzavření smlouvy jsme navíc dostali bonus 1 000 korun a sousedi, kteří smlouvu uzavřeli online, dostali tablet Samsung.

Výběr článků

Načítám