Hlavní obsah

Řidiči, konec března se blíží. Vsaďte na kvalitní letní obutí. Vyplatí se to

Novinky, Nejlevnejsipneu.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rozdíl od zimních pneumatik užití těch letních zákon nenařizuje. Řada řidičů tak během jara a léta dojíždí své zimní pneu s tím, že si pak v říjnu pořídí rovnou nové. Hazardují však se zdravím. A finančně si také moc nepolepší.

Letní podvečer na silnici

Článek

Proč přezout na letní pneumatiky?

Jednoduše proto, že zimní pneumatiky jsou navrženy pro určité podmínky a nefungují univerzálně.

Vedle odlišností, jako je jiný vzorek dezénu, více lamel apod., je podstatnou vlastností zimních pneumatik to, že se oproti letním pneu vyznačují nižší tuhostí směsi. Jsou tak pružné i za nízkých teplot a zaručují maximální přilnavost

k vozovce i ve vysokých rychlostech. Rostoucí teploty naopak ovlivňují jejich jízdní vlastnosti negativně.

Rozpálená letní vozovka a zimní pneumatiky opravdu nejsou dobrá kombinace:

  • Dezénová směs zimních pneumatik mění ve vysokých teplotách své vlastnosti, což s sebou nese horší ovládání a stabilitu vozu.
  • Menší styčná plocha zimních pneumatik, tedy i nižší přilnavost k vozovce, zvyšuje při vyšších teplotách brzdnou dráhu až o 20 procent.
  • Spotřeba paliva stoupá při použití zimních pneu v létě až o 10 procent.

Výměna pneumatik

Letní pneu vás nezruinují

Bezpečná jízda by měla být pro každého zodpovědného řidiče nebo majitele vozu prioritou za jakékoli situace.

Ale zná to asi každý – v rodinném rozpočtu se hodí každá koruna. Není však nutné přezouvat na prémiové značky či shánět poslední novinky ze světa pneumatik.

Existuje celá řada značek, které nabízejí pneumatiky s velmi dobrými jízdními vlastnostmi a zároveň se pohybují v rozumných cenových hranicích.

Ať už jsou to různé koncernové značky typu Riken, což je jedna ze značek koncernu Michelin, nebo některé, neprávem podceňované asijské značky, jako například tchajwanský Nankang.

Je z čeho vybírat, záleží už jen na našich potřebách a finančních možnostech. V každém případě život a zdraví máme jen jedny. Neměli bychom proto zbytečně hazardovat.

Výběr článků

Načítám