Hlavní obsah

Koupání je drahé. Sprchováním lze ročně ušetřit až tisíce korun

Komerční článek

Koupel ve vaně plné horké vody, nebo opláchnutí proudem vody ve sprchovém koutě? Vana i sprcha mají každá své výhody, záleží na úhlu pohledu. Ve vaně si lze dopřát relaxaci, dlouhé namáčení ale nesvědčí pokožce. Sprcha sice nabízí méně komfortu, ale zpravidla také zabere méně místa, a navíc je o polovinu úspornější.

Při sprchování se spotřebuje průměrně 12 litrů vody za minutu.

Článek

Spotřeba vody i energie k jejímu ohřevu se dnes stává stále silnějším kritériem při výběru. Obecně je úspornější sprcha, tedy pokud pod proudem vody netrávíte hodiny.

Obvyklou sprchovou hlavicí proteče asi dvanáct litrů za minutu. Celkovou spotřebu vody zjistíme vynásobením počtu minut, po které se zdržíme pod sprchou. Mnohdy k osprchování stačí dvě minuty. Třeba mytí hlavy sice dobu strávenou ve sprše prodlouží průměrně na pět a více minut, voda by ale neměla po celou tuto dobu téct. Kvůli šetření je dobré ji při šamponování vlasů zastavovat. To se týká i mydlení těla.

Vana versus sprcha

Průměrná vana má objem okolo 120 litrů. Z toho plyne, že při každém sprchování kratším než 10 minut proti koupeli ve vaně ušetříte. A to nejen vodu, ale i energii na její ohřev. Sečteno podtrženo, průměrné sprchování protočí vodoměr mnohem méně.

Spotřebu vody při sprchování lze navíc ještě snížit koupí úsporné hlavice. Už při 5minutovém toku vody denně vám sníží výdaje za vodu o více než 2 500 Kč ročně.

Pomůže také vyměnit klasické kohoutky za pákové baterie. Ty umožňují požadovanou teplotu nastavit rychleji, proto vody neodteče tolik. Úsporné hlavice mají sice nižší průtok, přesto má sprchující plnohodnotný pocit z proudu vody. Není tedy namístě mít obavy, že se neumyjete.

Zjistěte, jak umíte šetřit energiemi, na www.energetickytest.cz .

Nejlevnější sprchové hlavice se dají koupit už od stokoruny. Orientace na trhu však není úplně snadná, protože běžně se u sprchové hlavice průtok neuvádí. Ale kdo hledá, najde. Moderní sprchy mají navíc všelijaké vychytávky v podobě různě nastavitelných trysek nebo stop-tlačítek, kterými se dá přítok vody pohodlně zapnout či vypnout.

Nedobrovolné otužování

Při váhání mezi vanou a sprchou je zajímavé zaměřit se vedle spotřeby vody i na energii, která je potřebná k jejímu ohřevu. Málokdo si totiž uvědomuje, že ohřev vody je po vytápění obvykle druhou energeticky nejnáročnější činností v domácnosti. To samozřejmě neznamená, že byste měli rezignovat na teplou vodu a začít se otužovat, i když to je v rozumné míře zdravé, a v těchto dnech obzvlášť. Ale všeho moc škodí.

Při volbě způsobu ohřevu vody je dobré zohlednit nejen předpokládanou spotřebu, ale i její četnost a průběh a délku vodovodních rozvodů. Vybírat můžete mezi akumulačním a průtokovým ohřevem. Ohřívač umístěte co nejblíže mí stu spotřeby, abyste omezili ztráty energie v rozvodech, a zapomeňte na příliš chladné místnosti.

K dalším radám patří doporučení nepřekračovat při ohřevu vody teplotu 55 °C, neboť pak dochází k tvorbě vodního kamene a tím k nárůstu spotřeby elektřiny a snížení životnosti ohřívače. Množství vodního kamene a stav anodové tyče by se měly pravidelně každé 2–3 roky kontrolovat.

O peníze vás doma připravuje nejen zbytečné plýtvání teplou vodou, ale třeba i pračka, lednička nebo nehospodárné větrání. Otestujte své mezery v Energetickém testu národa.

Výběr článků

Načítám