Hlavní obsah

Rychle, efektivně a beze škod. Jak se vypořádat s předvánočním úklidem?

Novinky, MT-nábytek.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční úklid. Dvě slova, ze kterých mnohým běhá mráz po zádech. Umývání, drhnutí, vysávání a tak dál. Zvládněte letos nutné zlo tak, aby vám nezabralo zbytečně moc času a výsledek byl přitom na jedničku. Postupujte systematicky a bez chaosu.

Předvánočního úklidu se nemusíte obávat.

Článek

Hned na začátku si raději udělejte plán a snažte se ho držet. Ideální je nechat si pár hodin denně na každý z pokojů. Po vymetení pavučin a umytí dveří s okny se můžete směle pustit do čištění nábytku. I když prach doma utíráte pravidelně, určitě nějaký nahoře na skříních objevíte. A nejen tam.

S vodou raději opatrně, čím méně, tím lépe

Nejlehčí práci mají ti, kteří se rozhodli pro takzvané lamino. Moderní povrch dřevotřískové desky je natolik odolný, že není problém ho nahrubo vyčistit mokrou houbou (ne ale drsným kartáčem nebo drátěnkou) a pak jen do sucha utřít. Bez další péče zůstane lamino stejně barevné, lesklé nebo matné, zkrátka jako nové.

S údržbou nábytku z moderního lamina nebudete mít téměř žádné starosti.

Jestli se chystáte čistit nábytek dřevěný, na vodu rovnou zapomeňte. Dvířka pokrytá několika vrstvami laku sice přečkají setření mokrým hadrem, ale je na nich vidět každá šmouha a otisk prstu. Na vyleštění lakovaného nábytku proto použijte nejlépe mikrovlákno, na sucho a bez saponátů.

Dýha a surové dřevo ošetřené voskem nebo olejem snesou jen hodně vyždímanou prachovku. Na vpité skvrny jsou pak nejlepší speciální přípravky na bázi alkoholu. Případně se dá postižené místo mírně vybrousit, tady ale hrozí, že po závěrečném nezbytném napuštění celého povrchu ochranným prostředkem může být oprava vidět.

S údržbou nábytku z moderního lamina nebudete mít téměř žádné starosti.

Čalounění - maturita domácího úklidu

Na různě tvarované čalouněné sedačky, gauče či křesla s mnoha záhyby už to chce trošku odvahy a šikovnosti. Nejste si jistí, zda zvládnete obnovu zašlé semišové pohovky sami? Raději rovnou hledejte číslo odborné čistící firmy. Ušetříte peníze za nové kanape.

Při ošetřování sedacího nábytku potaženého některou z nábytkářských textilií se snažte čalounění co nejméně namáčet. Nanášejte pouze pěnu a jemnou houbou krouživými pohyby opatrně odstraňujte nečistotu tak, abyste ji nevetřeli hlouběji do tkaniny. Před samotným zákrokem je dobré matrace důkladně vyluxovat nebo vyklepat.

S údržbou nábytku z moderního lamina nebudete mít téměř žádné starosti.

Máte sedačku v moderní ekokůži, která nahradila dříve oblíbenou koženku? Pak vám pro běžnou údržbu postačí hadr navlhčený ve slabém roztoku mýdla s neutrálním pH. Na skvrny nepoužívejte kartáče ani drsnější houby, mohli byste si do sedačky vydřít nepěknou díru. Po vyčištění ošetřete ekokůži speciálním sprejem, mají ho třeba v prodejnách s obuví.

Nábytek, který se nezašpiní?

Kdo si chce užívat luxus kožené sedačky, musí jí věnovat také náležitou péči. Menší skvrny čistěte bavlněným hadrem a pěnou z mýdlového roztoku, také s neutrální hodnotu pH. V případě větších fleků raději sáhněte po prostředcích určených přímo na kožený nábytek. Ty kromě čistících látek obsahují i důležitou impregnaci. Nenatírejte kůži sádlem, dětským olejem a podobnými “zlepšováky”, ať ji trvale nezničíte.

Senzací středoevropského trhu s nábytkem v letošním roce se stala neušpinitelná potahová textilie. Věřte nebo ne, ať látku se jménem Magic Home polijete vínem, umažete hořčicí nebo třeba zapatláte čokoládou, stačí vám savý ubrousek, hadr a trocha vlažné vody a po fleku není ani památky. Díky speciálnímu složení vlákna pak vypadá běžná údržba pohovky tak, že ji jednoduše umyjete.

S údržbou nábytku z moderního lamina nebudete mít téměř žádné starosti.

Při předvánočním čištění nábytku nikdy neberte do rukou žádná organická rozpouštědla, brusné pasty ani agresivní chemikálie. Výjimku tvoří jen čistý benzín, líh nebo kapaliny přímo určené k odstraňování skvrn na jednotlivých materiálech. Ať ten letošní úklid přežijete ve zdraví a bez zbytečných škod!

P.S. Další dobré rady a tipy najdete na našem blogu Můj Byt.

Výběr článků

Načítám