Hlavní obsah

Moderní eurookna dnes stříkají roboti

Komerční článekTP EUROokna s.r.o.

Navštívili jsme jednu z nejvyspělejších výrob dřevěných oken, abychom si prohlédli systém povrchové úpravy. Jedná se o složitý a technologicky náročný proces.

Dřevěná okna jsou ozdobou interiéru

Článek

Zvenku areál firmy TP EUROokna, ukrytý na konci beskydského údolí, působí velmi nenápadně. Uvnitř však ukrývá moderní výrobu založenou na špičkových technologiích.

Zvenku areál firmy TP EUROokna, ukrytý na konci beskydského údolí, působí velmi nenápadně. Uvnitř však ukrývá moderní výrobu založenou na špičkových technologiích. Jak nám vysvětlil manager firmy, pan Jakub Jalůvka, povrchová úprava dřevěných oken je nejdůležitější částí výroby z hlediska životnosti oken i jejich vzhledu.

Základem je vynikající strojní opracování dřeva, které zajišťuje automatické CNC obráběcí centrum (jediné svého druhu v ČR) a soustava strojních brusek.

Strojní bruska zajistí hladký povrch

Vyprofilované díly se máčí před slepením v impregnaci – dřevo je v celé ploše chráněno proti dřevokazným a zabarvujícím houbám. Dochází i ke zpevnění materiálu před následným broušením.

Na profilové brusce Loewer dochází k opracování falců a znova se brousí pohledové plochy. Po slepení rámů a křídel se dobrušuje ručně. Na flutovacím zařízení, což je soustava trysek vytvářející clonu z barvy, se polévají jednotlivé prvky barevným základem.

Strojní bruska zajistí hladký povrch

Další operací je flutování mezivrstvy – polévání „řídkým“ lakem, který vyplní póry a zpevní dřevo. Toto zajistí hladký povrch a tvoří první ochrannou vrstvu. Následuje ruční broušení a plnění V-spár ochranným plničem.

Pro nás laiky je nejzajímavější částí robotické stříkání vrchního laku. Jednotlivá okna zavěšená na dráze vjíždí do stříkací kabiny. Japonský robot, jaký známe z automobilek, rychlými a přesnými tahy stříká barvu nejprve z jedné, pak z druhé strany. Strojově přesný pohyb robota zajistí rovnoměrnou a přesně silnou vrstvu barvy. To znamená barevně jednolitý povrch, přesná tloušťka vrchní vrstvy je nezbytná i pro optimální ochranu dřeva. Nastříkané prvky poté vjíždí do  tunelu s kondenzační sušičkou, která zajistí šetrné a důkladné vyzrání barvy.

Strojní bruska zajistí hladký povrch

„V celé lakovně je několik zón s kontrolovanou vlhkostí a teplotou vzduchu. Každý krok povrchové úpravy vyžaduje totiž jiné aplikační prostředí“, říká pan Jalůvka. „Snažíme se řešit lakování oken opravdu komplexně a jsme si vědomi důležitosti každého detailu. Jedině tak můžeme vyrábět okna a dveře ve špičkové kvalitě.“

Výběr článků

Načítám