Hlavní obsah

Tak trochu jiná střecha pro váš dům

Zatímco u nás je vlnitá krytina tradičně vnímána jako materiál vhodný pro zastřešení velkých ploch zemědělských staveb, ve skandinávských zemích, zejména v Dánsku je tomu zcela jinak. Vlnitá střešní krytina je zde jedním z nejpoužívanějších a nejtradičnějších způsobů zastřešení domu.

Cembrit

Článek

Ať se již jedná o klasické domy, dřevostavby nebo rekonstrukce, vlnitou krytinu nalezneme všude. Používá se v nejrůznějších barevných provedeních.

Vlnitá střešní krytina je optimálním řešením pro střechy již od mírného sklonu 10°, nabízí tak zajímavé možnosti architektonického řešení, včetně pultových střech.

Další výhodou materiálu je jeho paropropustnost. Ve vnitřním prostředí domu vzniká velké množství vlhkosti (vaření, praní). Materiál ze kterého je vlnitá střešní krytina vyrobená je paropropustný, to znamená, že umožňuje vlhkosti přirozeně procházet z konstrukce ven.

Nízká hlučnost

Při dešti dokáže vláknocement na rozdíl od plechových krytin omezit přenos hluku z dopadajících kapek  do vnitřního prostředí domu. To je, zejména při využití obytného podkroví, významný faktor.

Česká výroba

Zajímavostí je, že hlavním dodavatelem vláknocementové vlnité krytiny pro skandinávský trh je společnost Cembrit, která má svůj výrobní závod na vlnitou krytinu v České republice, v Šumperku.

Vlnitou krytinu ve všech barevných provedeních Cembrit prodává i na českém trhu. Přestože u nás se využívá především pro zastřešení velkých ploch střech zemědělských staveb, kde je hlavní výhodou snadná a rychlá pokládka materiálu, najdeme i v České republice řadu realizací, kde byla vlnitá střešní krytina použita u rodinného domu.

Jsou to především novostavby, kde architekti využívají přírodního vzhledu materiálu, který se velice zajímavě kombinuje s přírodním materiálem dřeva. Vlnovku ale najdeme také na řadových rodinných domcích a v neposlední řadě u rekonstrukcí, kde vláknocementová vlnovka nahrazuje původní krytinu obsahující azbest. Výhodou je stejný profil vlny, kdy není třeba nijak zasahovat do konstrukce střechy.

Všechny druhy vlnité krytiny společnosti Cembrit jsou vyráběny výhradně z čistě přírodních surovin,  jsou tak plně recyklovatelné a v souladu s trendem udržitelného rozvoje. Cement, jako základní materiál, dává krytině tvar, organická vlákna a křemičité přísady jí pak dodávají vysokou pevnost.

Více informací naleznete na stránkách společnosti www.cembrit.cz, e-mailu  info@cembrit.cz nebo naší zelené lince (zdarma) 800 162 489. Krytinu Cembrit naleznete ve všech dobrých stavebninách.

Výběr článků

Načítám