Hlavní obsah

Podlehněte kouzlu nespoutané Mallorcy

Komerční článekEXIM tours a.s.

Vášnivá i rozjímavá, okouzlující i nepokorná, poetická i bouřlivá, taková dovede být Mallorca, nejpopulárnější cíl evropských turistů ve Středozemním moři. Ochutnejte i vy její jedinečné kouzlo!

Romantická Mallorca

Článek

Proč právě Mallorca

Představme si letadlo, blížící se k Mallorce. Na palubě je přibližně sto cestujících a každý z nich má své důvody, proč si za cíl své dovolené zvolil právě tento ostrov. Společným z těchto nespočetných důvodů je ale bezpochyby ten, že Mallorce svými možnostmi dokáže uspokojit ty nejrozmanitější přání.

Mallorca je magnet, který přitahuje snad každého. Někomu se líbí kosmopolitní atmosféra historické Palmy, druhého lákají romantické pláže a koupání v křišťálově čistém moři, další je fanoušek krásných výhledů a fotografování, čtvrtý je vášnivý golfista, jiný vášnivý milovník vodních sportů, šestý je gurmán, sedmý je malíř, osmý obdivovatel architektury a pak tu je i rodinka s dětmi, těšící se na společnou zábavu. V jednom se shodují všichni – Mallorca je pro ně tím pravým místem. Žádný jiný ostrov ve Středomoří totiž není rozmanitější a proměnlivější.

Mallorca

Ale vraťme se k našim cestujícím v letadle. Je velmi pravděpodobné, že mnoho z nich sem neletí prvně. Kvalita a bohatost nabídky se odráží ve věrnosti zdejších návštěvníků. A to je to určitě to největší ocenění pro každou destinaci.

Nejkrásnější pláže

Camp de Mar

Písečnou pláž Camp de Mar najdete v menším letovisku stejného názvu, na jihozápadním pobřeží ostrova Mallorca. Navštěvují ji zejména hosté, ubytovaní v hotelech tohoto klidnějšího rezortu. Pláž s jemným bílým pískem je dobře chráněna a je bezpečná i pro děti. Čistota pláže a moře byla dokonce oceněna "modrou vlajkou". Za návštěvu rozhodně stojí restaurace na malém ostrůvku L’Illeta, ležícím v moři v blízkosti pláže, k němuž vede dřevěná lávka. V letovisku Camp de Mar je i několik dalších restaurací, které jsou proslulé přípravou čerstvých ryb a plodů moře. A po dobrém jídle se můžete projít po hezké pobřežní promenádě.

Mallorca

Santa Ponsa

Záliv s bělostnou písčitou pláží lemovanou středomořskými piniemi navozuje atmosféru letní prázdninové pohody. Právě na této pláži se vylodila katolická vojska pozdějšího mallorského krále Jamese I. a zahájila odtud tzv. reconquistu tj. znovu získání ostrova z rukou muslimských Maurů. Dodnes je tato událost vzpomínána velkolepou fiestou – svátkem 9. září. Současné letovisko nabízí výborné ubytovací možnosti a svojí polohou na poloviční cestě mezi hlavním městem a přístavem Puerto d’Andraitx (cca 20 km na obě strany) je skvělým východiskem pro poznání této části ostrova. Nedaleko leží i jedna z letních rezidencí španělské královské rodiny. Exklusivnost celé oblasti dokumentuje i blízkost několika golfových hřišť.

Palma Nova

Tato oblast jihozápadně od hlavního města je nejvíce oblíbena mezi anglickými turisty. Důvodem jsou krásné pláže z jemného písku i rušný noční život. Ten se odehrává v bezpočtu barů a restaurací, z nichž mnohé vypadají, jako by byly přeneseny ze staré Anglie. Najdete tady jednu z největších a nejvyhlášenějších diskoték v Evropě – BCM. Navštívit můžete také zdejší Aqualand, Casino Paladium, Westernpark a vystoupení v duchu pirátských výprav. Nedaleko leží i komplex Marineland s oblíbeným představením delfínů, lachtanů a papoušků. Komplex je kombinován se zoologickou zahradou a velkým akváriem.

Mallorca

Alcudia – Playa de Muro

Letovisko Alcudia se nachází na severu ostrova u veliké zátoky, jež mu dodává nenapodobitelné kouzlo. Denně odtud vyplouvají výletní lodě na zajímavá místa. Letovisko se rozprostírá na okraji nejdelší pláže ostrova, která měří 8 kilometrů. Pláž je pokrytá nádherným bílým pískem a je lemována palmami a piniemi a vzhledem k pozvolnému vstupu do moře a písečnému podloží je ideální pro děti. Můžete se zde opalovat, využít široké nabídky vodních sportů, minigolfu, tenisu, jízdy na koni, squashe. Na své si přijdou i příznivci nočního života, Alcudia se honosí množstvím kaváren, restaurací, obchodů a barů

V zachovalém historickém jádru městečka naleznete romantické uličky i zříceniny amfiteátru a domů z římského období a krásný přístav s řadou kaváren, které lákají k večernímu posezení či procházce. Pozoruhodné jsou i zachovalé mohutné hradby okolo města, které byly v 16. století postaveny křesťany na obranu proti arabským pirátům korzárům. Na nejkrásnějším úseku pláže v zálivu Alcudia leží oblast letovisko Playa de Muro.

Palma de Mallorca

Katalánsky Ciutat de Mallorca, je hlavním městem nejen samotného ostrova Mallorky, ale i celého baleárského souostroví, jedné ze sedmnácti autonomních oblastí patřících Španělsku, jehož součástí jsou kromě zmíněné Mallorky i další turisticky velmi oblíbené ostrovy jako Menorca či Ibiza.

Město bylo založeno již v dobách starého Říma, ve druhém století před naším letopočtem. V této době byla Palma jedním z významných přístavů středozemního moře, podobně jako třeba Kartágo.

Mallorca

K nejnavštěvovanějším místům patří katedrála La Seu. Začala se budovat na místě původní velké mešity roku 1230 a stavba trvala téměř pět staletí. Její vnější podobu ovlivnily neustále hrozící útoky pirátů, tudíž gotický chrám se svým mohutným opěrným systémem vypadá od moře spíše jako pevnost, ovšem s velmi křehkým interiérem. Na její restauraci se počátkem dvacátého století podílel i slavný architekt Antoni Gaudí.

Palma se však nehonosí pouze svou katedrálou. Je tu ještě Almudaina, původně maurská pevnost, kterou Jakub II. Aragonský přebudoval na výstavní palác, v němž strávil posledních dvanáct let svého života. V centru města se nachází náměstí Placa Major a radnice. Parc de la Mar s umělým jezerem a vodotryskem a blízký amfiteátr, kde probíhají pro návštěvníky bezplatné kulturní programy. Středověká burza La Lonja, přístav, arabské lázně a vlastně celé staré město, v jehož křivolakých uličkách na vás dýchne arabská minulost města i svérázná atmosféra a v nichž se krásně bloumá. Objevíte tu půvabná náměstíčka, kostely, starobylé šlechtické paláce, výstavní secesní domy, úžasnou tržnici či květinový trh.

A možná stihnete i navštívit okraj města a hrad Bellver. Pamatuje 14. století, má kruhový půdorys spojený s odděleně stojící věží, která sloužila jako poslední útočiště před případnými nepřáteli. Máte-li rádi moderní malířství, neměli byste opomenout návštěvu muzea světoznámého katalánského malíře Joana Miró.

Olivy, zelenina i vepřové

Španělská kuchyně je barevná a rafinovaná, ale i překvapivě prostá. Všude je tradiční časté používání česneku a olivového oleje, místo něhož se ale občas používá při přípravě pokrmů spíše sádlo. Nechybí ovoce a zelenina, oblíbené jsou brambory a rajčata. Všude mají svůj "kotlík" tedy vše vařeno v jednom hrnci, jemuž říkají puchero, jindy zase olla podrida, caldereta, frite, cocido, caldo či marmitako. V kuchyni Baleárských ostrovů převládá vepřové, které se připravuje na nejrůznější způsoby. Jakýmsi národním jídlem je tu lechona, což je sele na rožni. Typickým vepřovým produktem je sobrasada, pikantní uzenina, která se dá namazat na chléb.

Mallorca

A vepřové sádlo se používá i při pečení buchty zvané ensaimada, která pronikla do celého Španělska. Na Mallorce milují polévky, které se připravují ze všech možných surovin, od ryb až po zeleninu. Možná, že někde objevíte i polévku tak hustou, že připomíná svou konzistencí spíše pudink. Jejím základem jsou nejrůznější druhy zeleniny s převahou zelí. Lahůdkou je el tumbet, zeleninový pokrm z brambor, lilku a papriky, jež se naskládají na sebe a přelijí se rajčatovou omáčkou. Mallorce má i svou vinařskou oblast, ale spíše než vínem se Baleáry chlubí svými rozmanitými bylinnými likéry.

Výběr článků

Načítám