Hlavní obsah

Nejlepší investice jsou tetiččiny akcie

Novinky, Česká spořitelna, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„ KDO SE MOC STARÁ, NEVYDĚLÁ,“ PRAVÍ ODKAZ TETIČKY

Nejlepší investice jsou tetiččiny akcie

Článek

Víte, co je jeden z největších omylů v investování? Že se o své investice musím starat, protože když se jim dostatečně nevěnuji, přijdu o svůj výnos. A že je to jako na burze – správně nakoupit a včas prodat. Chyba lávky! Tím totiž můžete nadělat více škody než užitku. Ne nadarmo se říká, že nejlépe zhodnocené investice jsou zděděné tetiččiny akcie, na které nikdo léta nesáhl. Proto bychom neměli mít nutkání na peníze při každém zakolísání sahat. Investování je třeba brát jako dlouhodobý plán.

Dobrý investor se proto jako první neptá, kolik chce vydělat, ale kolik mu z měsíčních příjmů oproti výdajům zbývá. Poté na jak dlouho je chce pravidelně odkládat. A třetí otázka by měla být, jaký je cíl, pro který chce své peníze zhodnotit. Třeba peníze pro děti na studia. Když si na tyto otázky odpovíte, vznikne vám investiční plán, kterého je potřeba se držet. Správná investice je o trpělivosti a dlouhodobosti.

Ideální první lekce trpělivého investování jsou pravidelné investice. Díky investování pár set korun měsíčně nebudete mít nervózní nutkání sledovat a řešit, co s těmi penězi. Na rozdíl od jednorázově uložené velké částky. U té máte psychologicky danou obavu, a tedy i tendenci ji kontrolovat. U pravidelného investování nemusíte, protože nejvhodnější nastavení investice za vás obstarává zkušený portfolio manažer.

Navíc kupujete listy podílových fondů chytře namixovaných z výkonných a stabilních titulů, čímž se minimalizuje kolísání. Pravidelností také eliminujete špatné načasování nákupu. Jednoduše při růstu ceny podílových listů se peníze zhodnotí víc. Při poklesu získáte příští měsíc za stejné peníze víc listů. Ani v jednom případě nemusíte nic řešit. Zkrátka se nestaráte a necháte je dlouhodobě růst. Tak jako tetička.

„Trpělivost má jisté jedno, a to je zlaté dno.“

Turkické přísloví

www.pravidelneinvestovani.cz   informační linka: 800 invest (800 468 378)

Výběr článků

Načítám