Hlavní obsah

K moři na jaře? Kam Češi jezdí na jaře nejraději?

Novinky, EXIM tours a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je pro cestování velmi populárním obdobím. Kdo si nemusí nechávat dovolenou na léto kvůli prázdninám dětí, vyráží za poznáním i relaxací ještě před sezonou. Výhod je několik. Nejen nižší cena, ale i větší výběr, žádná parna a hlavně méně turistů. Stálicemi jarních cest je Egypt, Turecko, Mallorca, ale v posledních letech i Maroko.

Maroko

Článek

Teploty začaly konečně stoupat vzhůru. A to je pro desetitisíce Čechů jasný signál k vycestování. Jaro je totiž dlouhodobě obdobím, kdy Češi ve velkém vyrážejí do světa. A často za poznáním. V létě totiž bývá na poznávací turistiku příliš horko, a kdo někdy bloumal rozpálenými ulicemi větších měst, raději příště volí pro obdivování památek jinou dobu. Také se nemusíte prodírat davy a výlet vás vyjde o dost levněji než v hlavních letních měsících.

Hurghada: korály i nákupy

Hurgada je největší rekreační oblast a letovisko v Egyptě. Může se pochlubit vším komfortem, jaký si lze jen představit, díky němuž si vybudovala svůj celosvětový věhlas. Rostoucí zájem o dovolenou v Hurghadě vyvolal bouřlivý rozvoj výstavby nových hotelových kapacit, které nyní postupně obsazují atraktivní místa na pobřeží často až několik desítek kilometrů na jih od původní malé rybářské osady, která dala letovisku jméno.

Kromě výletů za historií nabízí Hurghada i cesty na blízké ostrůvky. Pověstnou je i pro svoje velmi dobré podmínky pro windsurfing. Večer se můžete procházet centrem Hurghady a posedět v kavárničce u šálku arabské kávy nebo u vodní dýmky.

5* hotel Prima Life Makadi resort & SPA

Zdejší bazar sice není ani tak rozsáhlý jako Khan El Khalili v Káhiře, přesto spolehlivě voní a tepe Orientem. Hluční, hraví a stále se usmívající obchodníci tu musí vyválčit nějakou tu libru, ale klidně se může stát, že vás pozvou na čaj (odmítnutí znamená urážku) a rádi si popovídají, i když zrovna nic nekoupíte. O cenách je nutné smlouvat, původní částka nejednou klesne až na třetinu. Nákup je tu rituálem, při němž se nesluší spěchat. Kromě alabastru, sošek a pravého papyrusu Egypťané výhodně nabízejí kvalitní bavlněná trička. T i odvážnější turisté si ve městě dají nějakou místní kulinářskou specialitu, jako je machši nebo molocheja.

Nejkrásnějšími plážemi oblasti Hurghady se pyšní záliv Makadi. Pár metrů od břehu se v moři rozprostírají korálové ostrůvky, kde můžete pozorovat nádherný podmořský život.

Turecké granátové jablko se slavnou historií

Starověká Pamfýlie, dnešní Side, se rozprostírá na malém poloostrově. Jméno Side je anatolského původu a znamená granátové jablko. Příjemné a oblíbené letovisko má slavnou historii. Od nepaměti přitahoval zdejší přírodní přístav pozornost osadníků, mořeplavců i dobyvatelů.

5* hotel Prima Life Makadi resort & SPA

Město bylo významným přístavem východního Středomoří a bohatlo především z obchodu s otroky. Pozůstatky skvělé antické minulosti jsou tu dodnes patrné. Památky jako římská hlavní ulice – cardo, divadlo, náměstí – agora, lázně a chrám boha Apollóna jsou vpleteny do současného centra natolik, že tu vznikla příjemná pěší zóna – oblíbený cíl návštěv a vycházek. Letovisko má proto neopakovatelnou atmosféru a kouzlo. Obchůdky a kavárničky v úzkých uličkách přitom lákají místním koloritem a atmosférou Orientu. Nádherné pláže v okolí Side patří mezi to nejlepší, co můžete ve Středomoří poznat. Kilometry jemného písku a velmi pozvolný vstup do moře přitahují do velkých, výborně vybavených hotelových komplexů i malých intimních hotelů na okraji městečka rodiny s dětmi i turisty, kteří vyhledávají krásné pláže a teplé moře.

Velkolepá a pohádková marocká města

Essaouira, která se dříve nazývala Mogador, což znamená malá tvrz obklopená zdmi. Casablanka, průmyslově nejvyspělejší město v Maroku s bulvárem La Corniche, lemovaným restauracemi a jazzovými bary. Bílé sultánské město Rabat se svým královským palácem, římskými ruinami Chellah, mausoleem Mohameda V. či Hassanovou věží. Městečko Meknes, nazývané „Marocká Versailles“, založené na konci 17. století, obehnané trojitou obrannou zdí. Nádherné islámské město Fes. Berberské vesnice. Marakéš, druhé nejstarší sultánské město, známé také jako „Perla jihu“. Bazary, nabízející škálu místních výrobků, obchody s kořením, ořechy a jinými pochutinami. Vítejte v pohádce.

Mallorca: dovolená, která vás nabije energií

Chcete-li se po zimě prohřát středomořským sluncem, vydejte se na Mallorku. Ať už budete lenošit na pláži, toulat se malebnými horskými městečky nebo ochutnávat speciality v místních "cellerech", můžete si být jisti, že tenhle ostrov vás nabije energií.

O největším z Baleárských ostrovů se někdy říká, že má tisíce podob. Můžete tu objevovat nejen dlouhé bílé písečné pláže, ale i kouzelná historická městečka, drsné hory, jeskyně i romantické zátoky… Dobrým výchozím bodem k výletům je město Calas de Mallorca.

5* hotel Prima Life Makadi resort & SPA

Živým centrem této oblasti ostrova je letovisko Cala D’Or, ale příjemná je i procházka v přístavu Porto Petro. Nejlepší je posedět v některé z mnoha kavárniček, odkud můžete pozorovat lodi mířící do přístavu a přitom si pochutnat na některém z typických mallorských dezertů (např. ensaimada).

Další přírodní přístav Porto Cristo je navštěvován turisty z celého ostrova nejen pro malebnost zátoky, ale především kvůli krasovým „Dračím” jeskyním Cuevas del Drach s největším podzemním jezerem na světě a dvěma kilometry chodeb a podzemních prostor, či nedalekým jeskyním Hams s krápníky rostoucími v rozporu s přírodními zákony.

A rada na závěr? Na Mallorce se řiďte heslem Mallorčanů - "Co můžeš udělat až zítra, nedělej dnes".

Výběr článků

Načítám