Hlavní obsah

Založení společnosti dle nového občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích v praxi

Novinky, Profispolečnosti.cz

Od začátku roku platí nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích. Abychom posoudili alespoň zhruba, jak a zda vůbec se zatím projevilo v praxi, že se změnila pravidla pro zakládání společností, obrátili jsme se na statistiku firmy Profispolečnosti.cz s.r.o.

Profispolečnosti.cz

Článek

V roce 2013 Profispolečnosti.cz poskytly cca 70 klientům službu založení společnosti na míru, 300 klientů si koupilo ready made společnost a 350 klientů si založilo sídlo společnosti v některém z virtuálních sídel.

Profispolečnosti.cz

Od počátku roku 2014 se trend podobá tomu loňskému, dosud se prodalo asi 50 ready made s.r.o., cca 60 klientům bylo poskytnuto sídlo firmy. V počtu žádostí o služby tedy zatím za tuto extrémně krátkou dobu nelze doložit, že by nové právní mantinely nějak zásadně ovlivnily praxi.

Zásadní změnou je výše povinného základního kapitálu pro s.r.o. z  200 000,- Kč na 1,- Kč a zde se už dá prokázat i praktický dopad: Klienti kupující ready made i nadále preferují nákup společnosti s vysokým základním kapitálem, zřejmě z důvodu větší důvěryhodnosti firmy.

Živnostníci však většinou požadují založení s.r.o. na míru a právě ti volí základní kapitál pouze ve výši 100,- Kč, neboť přechodem na právnickou osobu nadále ručí pouze majetkem společnosti, ale nemusejí skládat vysoký základní kapitál.

Výběr článků

Načítám