Hlavní obsah

Provětrejte Vaše plastová okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním dalším velmi zajímavým a nezbytným tématem k údržbě plastových oken je správné větrání. Tato oblast údržby je neustále ze strany uživatelů oken podceňována, a proto jsme se rozhodli napsat tento článek, abychom vystihli jak moc je pro okna tato činnost důležitá.

Plastové okno v poloze výklop

Článek

Jedna z věcí co by si lidé měli uvědomit je, že nová, kvalitní a správně namontovaná plastová okna opravdu dobře těsní. Oproti starým oknům které větraly, i když byly zavřené. Většina domácností se uchyluje k otevření plastového okna  jen v případech nesnesitelného horka nebo vydýchaného vzduchu v místnosti. Faktem je, že neustálý růst cen energií nutí všechny z nás minimalizovat tepelné úniky. Větrání se však nesmí zanedbávat.

Kování

Vytváření vlhkosti

Proč se najednou po výměně oken vytváří doma nadměrná vlhkost? Tu si v domácnosti vytváříme sami např. vařením, praním, sprchováním, množstvím pokojových rostlin, ale také nevhodným umístěním zdroje tepla.

Správná vlhkost v bytě by měla být v rozmezí 40-60 %.  Kontrolu tohoto údaje si můžeme naměřit pomocí tzv. vlhkoměru. Naměřené údaje mohou sloužit jako varování před nežádoucí vlhkostí.

Kování

Jak správně větrat

Největší chyby, které se lidé dopouštějí je větrání vyklopeným křídlem v průběhu celého dne. Je pravda, že vzduch se tak průběžně proměňuje, ale velmi pozvolna. A jediné čeho tímto dosáhneme je zvýšená ztráta tepla. Tímto způsobem, je vhodné větrat pouze v létě. Větrání je účinné pouze tehdy, pokud se teplota a vlhkost vzduchu uvnitř místnosti vyrovná s teplotou venkovní. V zimních měsících bychom měli volit nárazové větrání několikrát denně otevřením oken dokořán v rozmezí 5 - 10 minut, v teplejších měsících pak dobu zvýšit na 15-30 minut. Pokud víme, že budeme z jakéhokoliv důvodu na delší čas mimo domov, není úplně na místě zabednit všechna plastová okna , měli bychom ponechat otevřenou alespoň mikroventilaci, a to pokud možno ve všech místnostech, která zajistí alespoň minimální pohyb vzduchu.

K tématu větrání by se toho stejně jako ke všem tématům v našem oboru dalo napsat nespočet. Důležité pro Vás je držet se pravidelného, účinného a pokud možno po všech směrech správného větrání a tak si zajistit, že Váš život nebude znepříjemněn důsledky nedostatečného větrání.

Kování

Výběr článků

Načítám