Hlavní obsah

Obložkové zárubně - dejte pozor, za co platíte

Novinky, www.dvere-rychle.cz

Hledáte do svého bytu ty pravé obložkové zárubně, ale v nabídkách na trhu se neumíte zorientovat? Podívejte se, podle čeho vybírat, abyste nepřepláceli za laciné obložkové zárubně a koupili si takové, které něco vydrží.

Obložkové zárubně

Článek

Dveře a zárubně nekupujeme každý týden a proto bychom se neměli soustředit pouze na jejich design, ale také věnovat pozornost materiálům, z kterých jsou vyrobeny.

Konstrukční materiál

Obložkové zárubně mohou být vyrobeny z různých materiálů. Klasikou je pochopitelně masiv, u kterého je ale nutné počítat s tím, že zárubně budou finančně náročnější. Plnohodnotnou alternativou masivního dřeva je materiál MDF (Medium Density Fibreboards - středně hustá vláknitá deska). MDF se vyrábí z dřevěných vláken spojených lepidlem za použití teploty a tlaku. Výsledný materiál je pevný, homogenní a dobře opracovatelný, má pevné hrany, hladký povrch a je odolný vůči teplu, vlhkosti a biologickým vlivům.

Obložková zárubeň z MDF

Lidé si často tento materiál pletou s DTD (dřevotřísková deska). Ta je vyráběna z dřevěných třísek a nemá zdaleka takové vlastnosti jako MDF. Dřevotříska nemá pevné hrany, tudíž se snáze drolí a odštěpuje. Ve většině případů není v obložkových zárubních použitá „hustší“ dřevotříska (silněji slisovaná), takže na řezu je možné vidět, že slisovaný materiál není homogenní. Dřevotříska je také méně odolná vůči vlhkosti a dalším okolním vlivům. Když vybíráte obložkovou zárubeň, podívejte se proto vždy, jak vypadá na řezu. Na první pohled poznáte, zda se jedná o dřevotřísku nebo MDF.

Obložková zárubeň z MDF

Závěsy (panty)

U zárubní se nejčastěji používají panty dvoubodové, které se do zárubně nešroubují jako jednobodové, ale uchycují se do upínacího elementu vsazeného v zárubni. Ideálním řešením jsou tzv. bezúdržbové panty, u kterých je na dříku (trnu) vsazena samomazná ocelová kulička, která plní funkci ložiska. Dveřmi se pak snadno a lehce manipuluje a panty není třeba mazat.

Těsnění

Dalším doplňkem k obložkové zárubni je těsnění. I zde je možné použít na jedné straně kvalitní elastické silikonové těsnění, na druhé straně lze použít levnější těsnění na bázi pryže, které má nejen nižší životnost, ale i horší elastické vlastnosti. Dveře jdou pak hůře dovírat.

Provedení

Zárubeň by měla být vždy precizně zpracovaná. To se nejlépe pozná na detailech. Trendem u dveří a zárubní jsou dokonale zaoblené hrany, které příjemně zútulňují interiér. Zaoblení rovněž brání poškození hran, které jsou nejexponovanější částí zárubní.

Výběr článků

Načítám