Hlavní obsah

Jak si užít za volantem více radosti?

Novinky, 7 Interactive, s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste někdy přemýšleli o chitpuningu (zvyšování výkonu motoru), zcela jistě vás zajímala především bezpečnost takového zásahu, možné dopady, rizika i cena.

Camp Performance

Článek

Možná jste ve vašem okolí zaznamenali spoustu polopravd a mýtů o zvyšování výkonu. Třeba, že auto se zvýšeným výkonem je svému okolí nebezpečné. Nebo že chiptuning zvedne spotřebu a více namáhá motor. V dnešním článku proto najdete všechny informace a pravdu o zvyšování výkonu motoru hezky přehledně a na jednom místě.

Chiptuning je vhodný pro všechny

Říká se, že zvyšování výkonu je možné jen u silných automobilů. Opak je pravdou; chiptuning lze provést u každého automobilu s programovatelnou (resp. přepisovatelnou) řídící jednotkou. Ta hlídá mj. otáčky a výkon motoru, kontroluje ho a získaná data neustále vyhodnocuje. Běžně jsou motory již od výroby poddimenzované. Jejich výkon proto může být za jistých pravidel bezpečně navýšen. V závislosti na modelu a typu auta řádově o jednotky, až desítky procent. Vhodnou úpravou software řídící jednotky lze těchto změn v odborném servisu dosáhnout, aniž by došlo k poškození nebo přetížení motoru. Auto s vyšším výkonem dle nastavení spotřebuje o 8 až 15 % paliva méně.

Auto s vyšším výkonem je současně i bezpečnější. V situaci, kdy je nutné v krátké době zrychlit, je silnější motor výhodou. Předjíždění tak nebude dlouho trvat – riziko nehody se rapidně snižuje. S vyšším výkonem vyhrocené dopravní situace zvládnete lépe. 

Pokud se obáváte, že kvůli chiptuningu přijdete o záruku nebo neprojdete emisemi, je to zbytečné. Emisní limity se nezmění a původní data řídící jednotky se vždy zálohují. Je možné je kdykoli na počkání obnovit – například před garanční prohlídkou. Data lze na přání i opakovaně měnit. Chcete maximální (vždy pro motor bezpečný) výkon? Nebo raději vyvážený kompromis vyššího výkonu a nižší spotřeby? S profesionálním chiptuningem dostanete přesně to, co chcete.

 Výhody profesionálního chiptuningu:

  • Zvýšení výkonu motoru bez jakéhokoli rizika
  • Jistota reálných hodnot měření výkonu motoru
  • Garance podložená protokolárním výstupem
  • Záruka na odborný chiptuning
  • Životnost motoru se nemění
  • Emisní limity jsou zachovány
  • Obnovitelná záloha původních dat řídící jednotky
  • Možnost opakovatelných úprav dle přání či aktuálních potřeb 

Zvažujete „levný“ amatérský chiptuning? Připravte si pořádný balík peněz

S rozvojem dostupnosti čteček řídících jednotek a různých pochybných zařízení k jejich přepisování nastal skutečný boom garážových „odborníků“ na chiptuning. Bez možnosti měření nabourají za pár stovek řídící jednotku Vašeho vozidla, bez jakýchkoli znalostí přepíší její software a zbaveni studu zapříčiní možné budoucí škody, které se v konečném důsledku mohou rovnat desítkám tisíc korun. Se zárukou a vymahatelností škody přitom nepočítejte.

Auto po takovém zásahu nemusí zvládnout přemrštěně nastavené hodnoty, motor se poškodí. Navíc, nikdy nemáte jistotu, že ke skutečnému a efektivnímu zvýšení výkonu vůbec došlo. Pokud jste někdy prodělali takový „chiptuning“, zajeďte si raději nechat změřit skutečný výkon do válcové zkušebny. Není to nic drahého a vy získáte jistotu úředního protokolu a pádný argument k vymáhání případné vzniklé škody.

Měření výkonu je nedílnou součástí bezpečného chiptuningu 

Pro bezpečný chiptuning se reálný výkon automobilu měří jak před zahájením, tak v průběhu a po provedeném úkonu. Jediné v současnosti spolehlivé a nejpřesnější měření výkonu je možné provést pouze ve válcové zkušebně. Ta disponuje speciální válcovou brzdou, měřícími a diagnostickými nástroji s protokolárním výstupem reálných čísel.

Automobil je vždy nejprve důkladně proměřen, zjistí se skutečný výkon motoru a odhalí se všechny nedostatky nebo příčiny možného nižšího výkonu, než jaký by vůz měl mít. Jen tak se předejde rizikovému zvyšování výkonu, které by mohlo již stávající nedostatky prohloubit a auto následně třeba i poškodit. Bez válcové zkušebny není možné tato měření provést.

Běžné problémy amatérského zvyšování výkonu:

◦ Chiptuning bez možnosti měření reálného výkonu znamená

- Jen sliby a slova, bez úředního protokolu, vymyšlené hodnoty

- Žádná jistota skutečně zvýšeného výkonu

- Hrozí extrémní riziko poškození motoru

- Běžně dochází ke zvýšení spotřeby paliva a (kupodivu) ke snížení výkonu

- Nestandardní chování vozidla

◦ Nedostanete žádnou záruku

◦ Celkově se amatérský chiptuning mnohonásobně prodraží

◦ Škodu jen těžko domůžete zpět

Camp Performance Chiptuning má vánoční dárek pro každého

Zvažujete-li zvyšování výkonu, nechte si je provést vždy u profesionálů. Vyplatí se investovat do kvality s jistotou záruky. Navíc je ideální doba slev a vánočních akcí. Například renomovanáspolečnost Camp Performance nyní jako dárek poskytuje chiptuning se speciální vánoční slevou - 33 %. Nejvyšší formu chiptuningu se všemi profesionálními službami a měřením ve válcové zkušebně tak dostanete v akci o 3 300 Kč levněji. Ve stejné vánoční akci také koupíte voucher na chiptuning a můžete obdarovat blízké třeba pod stromeček. Je to originální dárek, na který se nezapomíná. Nikdo neodmítne bezpečný profi chiptuning na přání a se zárukou.

Výběr článků

Načítám