Hlavní obsah

V ČR vznikají modulární moderní školy a školky

Komerční článekKOMA MODULAR CONSTRUCTION s.r.o.

Modulární stavby z obytných kontejnerů jsou řadu let oblíbené zejména v Západní Evropě, v USA, nebo v Japonsku. V České republice se pozvolna prosazují zejména díky českému výrobci z Vizovic, společnosti KOMA Modular.

Modulární školky a školy

Článek

Obytné moduly jsou v poslední době v Čechách ideální volbou především pro školy a školky. Je to zejména díky doslova super rychlé KOMA výstavbě, která u školky o čtyřech třídách trvá v průměru pouhé 4 týdny.

Stavba bez prachu a hluku

Modulární KOMA výstavba má ještě jednu důležitou vlastnost. Prakticky nezatěžuje okolí stavby, protože se 90% všech stavebních prací odehrává ve fabrice. Okolí stavby je tak bez hluku, prachu či nepořádku. Společnost KOMA také investorům nabízí finanční služby jako je odkup na splátky, které investici v počátcích značně ulehčí. Jenže zásadnějšímu rozvoji modulární výstavby v ČR stále brání předsudky většinové společnosti.

I dřevostavby čelily nedůvěře

Nedůvěře z počátku čelily i dřevostavby, které dnes již nikdo nezpochybňuje. „Před lety musely dřevostavby čelit dotazům, jestli je vítr neodfoukne“, vysvětluje s úsměvem Martin Hart z vizovické společnosti KOMA jeden z předsudků, kterým trpí po dřevostavbách také modulární domy. Pak ale dodává: „Když ale odpovíme tím, že jsme 20 let vyrobili a postavili po celé Evropě více než 50 školek a škol, které splňují velmi náročné technické i hygienické normy, zpravidla tázajícím vyrazíme dech“.

Modulární výstavba má tak v ČR dosud nevyužitý potenciál.

Jiří Kout (autor je redaktorem architektonického portálu EARCH.CZ)

První vlaštovkou modulární KOMA školky z upravených modulů řady Standard je mateřská škola v Jihlavě s kombinovanou dřevěno-zděnou fasádou.

MŠ pro 100 dětí Jihlava

Architektonická studie univerzitní budovy v Brně z velkoformátových modulů ukazuje možnosti modulární KOMA výstavby.

MŠ pro 100 dětí Jihlava

Základní a Mateřská KOMA škola v belgickém městě Sint-Niklaas je postavena z modulů řady Standard. Její fasáda z velkoformátových desek Trespa jí dodává na eleganci.

MŠ pro 100 dětí Jihlava

Nová KOMA škola v pražské části Uhříněves je realizovaná z modulů Standard a reprezentuje využití omítkové fasády. Designově atraktivní barevné prvky budově dodávají svěžest.

MŠ pro 100 dětí Jihlava

První nízkoenergetická modulární školka v České republice se nachází v Otrokovicích. Použity byly velkoprostorové nízkoenergetické KOMA moduly řady Comfort. Interiéry jsou velmi prostorné a stěží byste našli člověka, který by tvrdil, že je školka postavena z modulů. Je tomu tak.

MŠ pro 100 dětí Jihlava

Benešovská KOMA školka pro 112 dětí je postavena z modulů Standard a je osazena nekonvenční fasádou Dekmetal.

MŠ pro 100 dětí Jihlava

Soukromá modulární školka ze sedmi velkoformátových KOMA modulů řady Comfort o celkové rozloze 227 m2 se nachází v Brně.

MŠ pro 100 dětí Jihlava

Budoucností modulární KOMA výstavby jsou moduly řady CITY, které se prvně ukázali v moravské galerii v Brně v provedení bez fasád. Jejich unikátní a patentovaný tvar umožnuje ojedinělou skladbu modulů.

MŠ pro 100 dětí Jihlava

Výběr článků

Načítám