Hlavní obsah

Evropská dotace pomohla proměnit zanedbané místo v krásný zámecký park

Novinky, Operační program Životní prostředí

Když Jiří Nosek zdědil v roce 2000 pozemky poblíž zámeckého areálu ve Svinařích, rozhodl se přikoupit také zanedbaný zámek. „Řekl jsem si, že udělám maximum pro záchranu této kulturní památky,“ vzpomíná.

Obnovený zámecký park

Článek

To se mu z velké části podařilo díky dotaci OPŽP na revitalizaci zámeckého parku. Jiří Nosek si projekt rozvrhl do dvou let. Jak sám říká, vyhnul se tím nejen rozmarům počasí, ale i případným časovým tlakům. Výhodou bylo průběžné proplácení nákladů. „Nikdo po mně nepožadoval, abych projekt nejprve zaplatil a pak jej zpětně refinancoval, což jsem vnímal jako největší výhodu OPŽP,“ říká otevřeně Jiří Nosek. Další příjemnou věcí byla podle něj jen desetiprocentní výše spoluúčasti na financování projektu.

Nejdříve z parku zmizely náletové dřeviny a byly odstraněny nemocné a silně poškozené stromy. Následně se ošetřila stávající zeleň a rozšířila plocha parku, kam přibyly i zajímavé cizokrajné druhy dřevin.

„Celé žádání o dotaci proběhlo naprosto v pohodě. Projekt jsem si od začátku do konce administroval sám.“ Nejdůležitější je podle Noska předkládat faktury vždy po dokončení prací. To umožňuje jednodušší kontrolu provedených prací a zjednodušuje žádosti o proplácení. „Pokud dodržujete toto základní pravidlo, zbytek už je hračka,“ uzavírá.

Víte, že…

Víte, že… -     je možné dotazy ohledně proplácení dotací vyřídit i na Zelené lince 800 260 500?

-    žádost na proplacení dotací musí být v tomto roce podána do 20. listopadu a v určitých případech do 29. listopadu 2013?

Více zde.

Výběr článků

Načítám