Hlavní obsah

Alpská střediska kousek za hranicemi

Novinky, Petr Pěkný, Německá turistická centrála

Mnoho příznivců zimních radovánek už přestává jen hltat kilometry sjezdovek za každou cenu, ale dává přednost střediskům s kvalitním zázemím a možností odpočinku po návratu ze sjezdovky. Nejlépe v dojezdové vzdálenosti kolem 5 hodin.

Článek

Přesně tato kritéria splňují německá střediska. Nejznámější z nich je Garmisch-Partenkirchen (Ga-Pa) s ledovcem Zugspitze (2962 m n. m.), kam se po bezplatné německé dálnici dostanete z Prahy za cca 4,5 h a kde se dá lyžovat v nadmořské výšce 700 – 2950 m n. m. Na německé straně je k dispozici 30 lanovek, sedaček a vleků, postavených kolem 62 km sjezdových tratí. Pro příznivce lyžařských běžeckých tratí je k dispozici přes 40 km, kde se mohou kochat krásnou bavorskou krajinou. Výhodou pro vyznavače extrémních variant zimních sportů je velký Snowpark na ledovci Zugspitze a mnoho možností pro lyžování mimo sjezdovky – freeride. Po sundání lyžařské výstroje není problém si užívat kulinářské zážitky, ochutnat bavorské pivo, relaxovat ve wellnessu nebo jen tak vyrazit na procházku nádhernou zimní bavorskou krajinou. Samozřejmostí je aprés-ski zábava na nejvyšší úrovni.

Lyžařský areál Garmisch – Partenkirchen:  Výška: 700 - 2962 m n. m., sjezdovky (62 km): 10 km lehké, 43 km střední, 9 km těžké. Lanovky: 7 kabin, 5 sedaček, 18 vleků.

Další velice známe středisko, je oblast národního parku Berchtesgaden. Sem se z Prahy dostanete po dálnici za zhruba 5 h, a pokud nehodláte platit rakouskou dálniční známku, pojedete posledních cca 18 km přes Bad Reichenhall. Zde se nacházejí lyžařské areály v nadmořské výšce 1100 - 1900 m n. m., přičemž tato oblast je kvůli převažujícímu počtu lehkých sjezdovek vhodná zejména pro rodiny s dětmi a začínající lyžaře. Na své si ovšem přijdou i snowboardisté, jimž se nabízí snowpark, halfpipe i boardercrossová dráha a samozřejmě i běžkaři, pro které je připravených 50 km tras. Odpočinek si užijete například v lázních Watzmanntherme nebo ve wellness-zařízeních jednotlivých hotelů.

Lyžařský areál - Berchtesgadener Land:  Výška: 1100 - 1900 m n. m., sjezdovky (57 km): 33 km lehké, 20 km střední, 4 km těžké. Lanovky: 1 kabina, 5 sedaček, 33 vleků.

Výběr článků

Načítám