Hlavní obsah

Cembrit - moderní vláknocementová střešní krytina pro váš dům

Komerční článek

Střecha dům ochraňuje a zároveň zdobí. Proto střešní krytinu vybíráme především podle vzhledu a barvy. Nesmíme ale zapomenout ani na správnou funkci střechy a její trvanlivost.

Cembrit

Článek

Pro výběr krytiny je důležitý sklon střechy a její tvar a členitost. Dalším důležitým kritériem výběru je váha krytiny, tedy jak hodně zatíží střešní krov. Únosnost krovu nás může při výběru omezit zejména při rekonstrukcích. V případě novostaveb může vhodná volba střešní krytiny ovlivnit již samotný návrh krovu a při využití lehké krytiny může být i krov lehčí, vzdušnější a v neposlední řadě také levnější.

V úvahu je třeba vzít i klimatické podmínky v dané oblasti, ve vyšších polohách je třeba počítat zejména s větším zatížením sněhem a větrem a tomu výběr krytiny přizpůsobit.

Bydlení pod střechou

Střešní krytiny však nejsou namáhány jen povětrnostními podmínkami. V současné době se přímo pod střechou bydlí, což dříve vůbec nebylo obvyklé. Pokud pod střechou byla pouze půda, krytina mohla dobře větrat a při případném zatečení i rychle proschnout.

Dnes je střecha namáhána vlhkostí, která vzniká provozem domácnosti pod ní. Dýcháme, vaříme, pereme, sprchujeme se. Konstrukce střechy musí být proto řešena jako odvětrávaná, tedy se vzduchovou mezerou mezi krytinou, kterou proudí vzduch na základě přirozené cirkulace vlivem rozdílu teplot u okapu a hřebene.

Vláknocementová krytina Cembrit

Lehká vláknocementová střešní krytina se výborně uplatní při rekonstrukcích všech starších střech, včetně těch, které se nachází na památkově chráněných objektech, když starší krov již neunese těžkou skládanou krytinu.

Dřevostavba - Česká šablona - šedá, návrh A.LT ARCHITEKTI

Díky svým dobrým vlastnostem, mezi které vedle její malé hmotnosti patří paropropustnost, dobrá zvuková izolace a tvarová flexibilita při montáži, i díky svému čistému designovému vzhledu si nachází stále větší místo na střechách moderních novostaveb, ať se již jedná o klasické domy nebo dřevostavby.

V neposlední řadě tomu jistě přispívá i fakt, že se krytina vyrábí z čistě přírodních materiálů a je plně recyklovatelná. Požadavek na využití přírodních surovin je u zákazníků stále častější a bezpochyby oprávněný.

Krytina se vyrábí ve dvou základních druzích, jako skládaná krytina, v podobě šablon různých tvarů nebo jako vlnité velkoformátové tabule.

Moderní krytina s tradicí

Původně se vláknocementová střešní krytina začala vyrábět jako náhrada za přírodní břidlici. Dnes se již můžeme setkat s celou škálou tvarů i barev šablon.

Nejklasičtější je Česká šablona, která se vyrábí také ve zesílené tloušťce (typ Horal), je vhodná do náročnějších klimatických podmínek ve vyšších horských polohách. U novostaveb  často nachází uplatnění zajímavý tvar šablon Rhombus, který se někdy uplatňuje i na fasádě domu.

Dřevostavba - Česká šablona - šedá, návrh A.LT ARCHITEKTI

"Nejprve jsme se  trochu báli krytiny Cembrit, kterou nám náš architekt doporučil. Nebyli jsme si jistí použitím červených šablon Rhombus na fasádě, obávali jsme se, že budou příliš výrazné a dávali jsme přednost přírodnímu dřevu a omítce. Jsme ale velice spokojení, červená barva se krásně doplňuje se zelení naší zahrady a šablony Rhombus jsou zcela bezúdržbové. Zatímco místa, kde máme omítku nebo dřevo už utrpěla od povětrnostních vlivů, krytinu Cembrit stačí opláchnout vodou a je zase jako nová." Říkají majitelé dřevostavby ve středočeském kraji (Cembrit Rhombus - červená, střecha, fasáda)

Vláknocementové šablony a desky je možné použít k obkladu štítů a fasád, architektům tak přináší další možnosti kombinování barev a materiálů.

Exkluzivní vzhled přírodní břidlice

Novinkou v nabídce Cembritu je nová řada výrobků Dolmen a Bravan. Co oba výrobky od ostatních odlišuje a činí je jedinečnými, jsou jejich zajímavě řešené hrany, vytvořené pomocí technologie štípaní. Takto upravené hrany jsou následně přebarveny. Krytina pak vytváří typický vzhled břidlice. Je možné také zvolit strukturovaný povrch krytiny a tím umocnit dojem a vzhled povrchu z přírodního kamene.

Dřevostavba - Česká šablona - šedá, návrh A.LT ARCHITEKTI

Výrobky se štípanými hranami jsou zajímavou inovací v oblasti krytin napodobující přírodní břidlici a nejenže skvěle vypadají, ale na rozdíl od přírodní břidlice váží o polovinu méně. Neopomenutelnou výhodou je i daleko nižší cena.

Více informací naleznete na stránkách společnosti www.cembrit.cz , e-mailu  info@cembrit.cz nebo naší zelené lince (zdarma) 800 162 489. Krytinu Cembrit naleznete ve všech dobrých stavebninách.

Výběr článků

Načítám