Hlavní obsah

Pohádková zimní dovolená v Itálii - Livigno

Novinky, Cestovní kancelář Italieonline s.r.o.

Přemýšlíte, kde strávit svou ideální zimní dovolenou s výborně upravenými sjezdovkami, kvalitním ubytováním, výbornou stravou a výhodnými nákupy? Zajeďte si do italského střediska Livigno, které ocenil prestižní britský časopis Ski and Snowboard titulem Best European Resort 2012.

Livigno v noci

Článek

Ideální podmínky pro lyžování

Livigno se nachází v severní Itálii v blízkosti hranic se Švýcarskem, jen cca 7 hodin autem z Prahy. Dovolená v horském údolí více než 1800 m nad mořem nabízí nádherný výhled na horské masivy a lyžování až ve výšce téměř 3000m. Městečko je tvořeno hlavní třídou, která se táhne ve směru údolí a kolem ní jsou koncentrovány hotely, restaurace, bary, apartmány a především velké množství obchodů. Lyžařům je zde k dispozici téměř 70km výborně upravených sjezdových tratí všech náročností, které jsou rozmístěny po obou stranách údolí. Jedná se o lyžařský areál Mottolino a Carosello, které jsou navzájem propojeny velmi dobře organizovanou sítí skibusů (doprava je zahrnuta v ceně skipasu).  Na své si zde přijdou jak začátečníci nebo rodiny s dětmi, které se s lyžemi teprve seznamují, tak i velmi zkušení lyžaři a milovníci černých sjezdovek. Milovníci bílé stopy ocení téměř 40km perfektně udržovaných běžeckých stop. Vyznavači snowboardu jistě rádi využijí jeden z největších italských snowparků. S ohledem na vysokou nadmořskou výšku i vynikající technické vybavení jsou sjezdovky velmi dobře upravené i v okrajových termínech sezóny. V tomto tzv. Livigno Freeski období lze týdenní pobyt v apartmánu včetně 6-denního skipasu pořídit již od cca 6.000,- Kč/os. nebo za cca 10.000,- Kč v hotelu  se snídaní.

Livigno

Kde se ubytovat v 15km dlouhém středisku?

Livigno se táhne středem údolí v délce cca 15km a administrativně se dělí do několika částí - centrální část s pěší zónou a největší koncentrací obchodů, barů a zábavy se jmenuje centro a je zde omezený automobilový provoz - kromě soboty je povolen vjezd pouze hostům ubytovaným v této části. Většina návštěvníků vyhledává ubytování právě v této části, na druhou stranu jsou zde vyšší ceny. Dalšími částmi jsou pak Plan da Sora a vzdálenější Saroch, kde jsou i trochu nižší ceny ubytování a najdete zde  kluziště a hlavně oblíbený lyžařský areál Carosello 3000. Na druhé straně údolí je pak nová klidnější část Teola a lyžařské centrum Mottolino. Pokud už vás nebude bavit pobyt v hotelovém wellness centru, doporučujeme vyzkoušet nové lázeňské zařízení Aqua Granda s černým bazénem a dalšími atrakcemi. Pokud ani na dovolené nevydržíte bez připojení k internetu, jistě vás potěší, že v Livignu můžete zdarma využívat wi-fi v restauracích a barech přímo na sjezdovkách (nutná registrace v místní turistické agentuře). Vyberte si svou dovolenou v Livignu ještě dnes se slevami first minute!

Livigno

Co podniknout odpoledne? Přeci nákupy - jsme v bezcelní zóně!

Livigno bývalo málo rozvinutou částí Itálie, neboť až do roku 1952 bývalo na celou zimu odříznuto od zbytku Itálie, a proto mu byl v roce 1805 přidělen statut bezcelní zóny. Oblast tedy byla osvobozena od placení DPH a některých dalších daní. I přes rychlý rozvoj střediska v posledních desetiletích a otevření tunelu Munt La Schera ze Švýcarska, mu byl tento statut ponechán a dnes jej mohou návštěvníci využívat k velmi levným nákupům. Jedná se především o parfémy, alkohol, tabákové výrobky, ale i ostatní zboží jako móda, šperky, hodinky a v neposlední řadě i pohonné hmoty. Pokud se tedy vydáte na dovolenou do Livigna, vyplatí se natankovat až zde (průměrná cena nafty je v Itálii 1,65 € a v Rakousku 1,55 €, zatímco v Livignu zaplatíte jen 1,05 €). Nižší ceny alkoholu zaznamenáte jak v obchodech, tak v restauracích a dokonce i na sjezdovkách - třeba při skleničce oblíbeného Bombardina. Pozor na omezený vývoz alkoholu a tabákových výrobků zpět z Livigna - na hranicích bývají přísné kontroly!

Livigno

Výběr článků

Načítám