Hlavní obsah

Jak na koupi ojetého vozu?

Novinky, Cebia, spol. s r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej nových vozů v České republice podle statistik klesá a naopak roste počet ojetých aut. Na 1 nové auto se prodají 4 ojetá, což je dvakrát více než v některých západních zemích Evropské unie.

Kontrola autobazarů

Článek

S koupí ojetého vozu jsou však spojena určitá rizika a úskalí, na která je třeba být připraven a pokud možno se jim díky dostatku informací vyhnout. Vzrůstající poptávka láká spoustu podnikavců, kteří se snaží všelijakými způsoby – nutno říct, že většinou nezákonnými – vydělat na důvěřivých a problematiky neznalých lidech.

V autobazarech tak narazíte na auta s takzvaně stočeným tachometrem, na šikovně opravená havarovaná auta nebo na auta ve špatném technickém stavu, která se však tváří jako nová a v perfektní kondici. Stále poměrně rozšířený individuální dovoz aut ze zahraničí je oblastí, kde byste měli být rozhodně ostražití.

Nedávno proběhla kontrolní akce České obchodní inspekce (ČOI), která během pilotní kontroly v několika vybraných autobazarech zjistila, že jejich provozovatelé klamou spotřebitele. Kontrola se přímo zaměřila na monitorování přetočených tachometrů a výsledkem bylo zjištění, že v 85 % případů byly tachometry přetočené.

Podle zkušeností společnosti Cebia, která se zabývá prověřování ojetých vozidel, je dlouhodobý podíl stočených vozidel přibližně 40 %. Ředitel Cebia Martin Pajer komentoval situaci ohledně stáčení vozidel na ČT.

Výběr článků

Načítám