Hlavní obsah

Luděk Lisse: Potenciální studenti MBA či LL.M. snad přišli na to, že pouhá koupě titulu se nevyplácí

Komerční článekSimona Chramostová, NTK

Na naši schůzku přišel se zápisníkem v ruce. Usměvavý, charismatický muž zářící optimismem, který ví, co chce od života a především od své vzdělávací instituce, ředitel Ústavu práva a právní vědy JUDr. Luděk Lisse, Ph.D. LL.M. MPA.

Ústav práva a právní vědy

Článek

Řekněte nám něco více o vaší společnosti, jak jste tu dlouho a čím se zabýváte?

Naše společnost, která se zabývá vzdělávacími programy především pro manažery, a to ve všech odvětvích, jako jsou studia LL.M., MBA, MPA a DBA, byla založena zakládací smlouvou ke krásnému datu 28. října v roce 2004 a v lednu následujícího roku byla zapsána do obchodního rejstříku, takže tradice naší vzdělávací instituce se nese už bezmála 9 let.

Takže se nesoustředíte na vzdělávání pouze v oblasti práva, jak by se z názvu Vaší instituce dalo očekávat?

Je to přesně tak, jak Vy říkáte. Nesoustředíme se pouze na oblast práva, akcentujeme to, že dnešní turbulentně se vyvíjející svět je také (nebo snad zejména) světem marketingu a managementu, které se promítají i do oblasti práva, tak jako se právo promítá do těchto oblastí. Moderní management zasahující do všech oblastí lidského života, je dnes multidisciplinární záležitostí a společně s právem, které je jeho regulativem, tvoří kompaktní celek, z něhož nelze ani jednu část vyjímat. Tento stav se snažíme zohlednit i v naší nabídce vzdělávacích programů.

Povězte nám něco blíže o vzdělávacích programech MBA, LL.M., MPA a DBA, které nabízíte. Čeho si nejvíce absolventi Vašich studijních programů považují?

Ústav práva a právní vědy, o.p.s. je na trhu MBA, LL.M., MPA a DBA škol již bezmála 9 let a za tu dobu “námi” prošly stovky manažerů ze všech profesních oblastí. Z vlastní zkušenosti tak vím, že naši studenti si nejvíce cenili právě bezprostředního kontaktu s našimi lektory v rámci tematických setkání. Naši lektoři se pyšní praxí na prestižních vysokých školách a současně většina z nich působí v privátní sféře jako manažeři velkých nadnárodních firem a také mnoho z nich má mezinárodní zkušenosti, proto jsou naši studenti tak spokojeni s kvalitou studia. Díky jejich spokojenosti a důvěře a doporučení jsme také dnes již tradiční školou českého postgraduálního vzdělávání probíhajícího jak v českém, tak i anglickém jazyce a naše studia MBA, LL.M., MPA a DBA reprezentuje široká škála programů.

Dalším určujícím faktorem, proč si studenti vybrali naši vzdělávací instituci, jsou bezesporu naše získané akreditace, jako zejména u International Association for Distance Learning (IADL), která je jednou z nejvýznamnějších nadnárodních asociací v oblasti distančního vzdělávání a jeho kvality, nebo také u International Education Society, London (IES) a dalších organizací. Studenti mají možnost získat certifikát IES, který jim umožní lépe se prosadit na mezinárodním, ale i tuzemském trhu práce a zaměstnavatelům poskytne kvalitní informace, které nejsou běžným obsahem klasického vysvědčení nebo jiného osvědčení.

Ústav práva a právní vědy

Takže kvalita Vašeho postgraduálního studia je tímto vlastně garantována?

Ano, lze to tak říci. Snažíme se stále zlepšovat a myslím si, že za tu dlouhou dobu našeho působení na českém trhu v oblasti postgraduálního vzdělávání jsme už docílili vysoké kvality našich poskytovaných služeb na tomto poli. Díky tomu jsme také byli schopni obdržet certifikáty kvality, jako je např. certifikát, který je oceněný titulem „Kvalitní firma“ nebo prestižní certifikát ISO 9001 od renomované švýcarské certifikační authority SGS, který zaručuje zprůhlednění společnosti pro klienta, vlastníka, vedení i zaměstnance a znamená podstatné zvýšení důvěryhodnosti společnosti v očích zákazníka či klienta.

Řekněte nám, jaké jsou nejnovější trendy v oblasti MBA?

Nejnovějším trendem je určitě rychlost. Tak, jak je české MBA někdy kritizováno za to, že trvá rok nebo rok a půl a ne dva nebo tři, tak “západní” MBA jde naprosto opačným směrem, ke zkracování výuky, až na úroveň tzv. “accelerated MBA nebo LL.M.”, které trvá v řádu několika víkendů, nebo řekněme 4-6 měsíců. Je to důsledek neustále probíhajícího zrychlení naší doby, které se logicky promítá i do oblasti postgraduálního vzdělávání. Pokud tedy někdo spojuje kvalitu studií MBA či LL.M. s délkou jejich trvání, plete si MBA s vysokoškolským vzděláváním. V praxi toto zmatení pojmů slýchám velice často, stejně jako otázky na nostrifikace studia a uznání titulu MBA na roveň titulu inženýrského nebo magisterského. To jsou však dva naprosto odlišné světy, protože MBA není a ani nemá být jakýsi analogon plnohodnotného vysokoškolského vzdělání. MBA zkrátka k dosažení vysokoškolského vzdělání v klasickém desetisemestrálním programu určeno není a ani na to nekandiduje. To, že to někteří lidé matou a splétají v jedno, je velký omyl.

A co je tedy studium MBA?

MBA je v mých očích především synergie a předávání praktických manažerských zkušeností a také know-how předávané lektory z manažerské praxe formou studia jejich posluchačům.

Jak je to s konkurencí MBA škol v České republice? 

Konkurence MBA škol v České republice je stejná jako v jiných odvětvích, nebo jako kdekoli jinde na světě: jsou instituce, které mají skvělé MBA, ty, které mají průměrné a ty, které nestojí za mnoho a které provozují MBA pouze na dálku, bez kontaktu se studentem nebo dokonce nabízí pouhou koupi titulu MBA a tlačí cenu MBA dolů - bohužel i za cenu ztráty jeho prestiže pro celé odvětví. Takový titul je pak bezcenný, nejenže dotyčnému nepřinesl žádný vklad v podobě získaných znalostí, praktických profesních zkušeností a určitého nadhledu, ale ani hodnota daného titulu MBA, která je odvozovaná od prestiže instituce, která jej vydává, nebude v takovém případě vysoká. Já v to zcela doufám, že potenciální studenti programu MBA či LL.M. snad již přišli na to, že pouhá koupě titulu se nevyplácí.

A plánujete pane doktore, něco dalšího do budoucna?

Ano, rozjíždíme teď zcela nový projekt spolupráce, moc se na to těším.

Prozradíte nám o tom něco více?

Víte, nerad bych předbíhal, ale myslím si, že to bude stát za to. Nechte se překvapit. (Smích)

Pane řediteli, děkuji Vám za rozhovor a přeji Vám i Ústavu práva a právní vědy mnoho úspěchů.

Já Vám velice děkuji za pozvání a přeji též vše dobré.

Více informací zde.

Výběr článků

Načítám