Hlavní obsah

Jak z dovolené vyváznout se zdravou kůží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úrazy, nemoci a spáleniny od slunce. To vše nás může na dovolené potkat. Jak se vyhnout nepříjemným zážitkům, které nám dokáží zážitek z dovolené zkazit?


Přehnané opalování může kůži vážně poškodit.

Článek

Co vás během letní dovolené může potkat a zkazit vám zážitek z vytouženého odpočinku? Pomyslný žebříček vedou zažívací potíže a zlomeniny. Ale za humny číhá mnohem více nebezpečí. Poradíme vám, jak se z dovolené vrátit se zdravou kůží.

Úrazy

Zlomeniny, vymknuté kotníky či stržené nehty na nohou jsou velmi časté úrazy, se kterými se Češi vracejí ze svých dovolených. Může za to zejména snížená pozornost a nevhodná obuv, se kterou se vydáváme i na náročné túry.

Vymknutý kotník: Odborně se jedná o porušení měkkých tkání, vazů a kloubního pouzdra. Určitě co nejdříve kotník chlaďte, tzv. ledujte. Tak zabráníte otoku a podlitinám. Hlavně se hned vydejte k lékaři, který určí další postup léčby. Ta spočívá většinou ve fixaci kotníku až na několik týdnů a pak v postupné rehabilitaci. Obtíže s kotníkem nepodceňujte, mohlo by se stát, že byste jej tzv. cítili už po celý život.

Mořská ježovka: Tradiční nástraha chorvatského pobřeží. Prevence je prostá – boty do vody. Ale i přes gumovou nebo silikonovou podrážku se občas některý osten prodere a na potíže je zaděláno. Samotné ostny nejsou nebezpečné, ohrozit nás může spíše infekce, která se někdy rozvine. Ostny vytahujeme opatrně pinzetou a ránu dezinfikujeme. Pokud je některý z ostnů hluboko nebo jej není možné obyčejnými prostředky zachytit, je potřeba vyhledat chirurgickou pohotovost.

Proti křehkým ostnům ježovky obvykle stačí nazout boty do vody.

Nemoci

Během cest se náš imunitní systém musí vyrovnávat se širokou škálou bakterií a virů, na které není zvyklý a proti kterým si obranné látky teprve vytváří. Jakoukoli teplotu či zvracení nepodceňujte, a pokud obtíže přetrvávají, nechejte se vyšetřit lékařem. S čím se náš organismus musí vyrovnat?

Hygienické podmínky: Praví dobrodruzi nikdy nespí v hotelu a nejí v restauracích. Tím ovšem velmi riskují. Zvažte, zda vám zážitek z autentického jídla na tržišti stojí za dny či týdny strávené na toaletě či v posteli. Naše těla jsou zhýčkaná, dávejte jim tedy jen to, co mohou snést, a zbytečně neriskujte.

Nemoci přenášené komáry: Komáři přenášejí mnoho nemocí. A to z toho důvodu, že samičky se živí krví, jež je sice životodárná, ale jsou v ní obsaženy všechny zárodky nemocí, které existují. Mnoho dobrého uděláte, když se před útoky komárů budete chránit. Základem cestovatelského batohu jsou tedy repelenty, moskytiéry a oděv chránící co největší povrch těla. Pro krátké rukávy a nohavice po setmění není místo!

Co si vzít s sebou k lékaři v zahraničí: Doklad totožnosti (pas nebo občanský průkaz), potvrzení o sjednání cestovního pojištění, evropský průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovny a mezinárodní očkovací průkaz. Nejlepší bude, pokud před návštěvou lékaře kontaktujete asistenční službu své pojišťovny, která vám jistě ochotně poradí.

Spáleniny

Slunce naší pokožce škodí a ta se brání tak, že změní pigmentaci – záleží na typu pokožky, ale většinou za několik málo dní ztmavne, čímž my dosáhneme vytouženého opálení. Ale svou kůži si chraňme, stačí jen používat kvalitní opalovací krémy a pokožku krýt oděvem. Opalování nepřehánějte, pokud si nechcete dovolenou zkazit vynucenou návštěvou nemocnice a popáleninového centra. Pamatujte proto také na cestovní pojištění, které výrazně sníží vaše výdaje na dovolenou vás i vaší rodiny.

Nebezpečné nejsou jen spáleniny, které vyléčíme během několika málo dnů nebo týdnů. Opalování či spálení kůže může být příčinou rozvinutí zákeřného druhu rakoviny – rakoviny kůže. Pokud tedy i několik týdnů po dovolené zjistíte, že některá znaménka změnila barvu, tvar nebo velikost, ihned navštivte svého lékaře a nic nepodceňujte!

Lékařskou pomoc určitě vyhledejte, pokud:

-          máte spolu se spáleninami horečku či zimnici, závratě nebo bolesti hlavy,

-          tvoří se vám velké puchýře,

-          máte jakékoli silné nebo neobvyklé bolesti,

-          vaše mateřská znaménka mění barvu nebo tvar.

Výběr článků

Načítám