Hlavní obsah

Odpolední kávička, bazén a pak masáž. I v seniorském věku může být dovolená na úrovni

Novinky, OREA HOTELS s.r.o.

Senioři, kteří se aktivně věnují cestování, žijí déle než ti, kteří jen sedí doma a sledují televizi. Podle tohoto zjištění jsou na tom ale čeští senioři poměrně bídně. Jsou totiž, co se cestování týká, pod evropským průměrem.

Že je aktivní dovolená spojená třeba s wellness výsadou jen mladých? Omyl! I senioři si mohou užívat.

Článek

A přitom už i v Česku je možné pořídit speciální seniorské pobytové balíčky, které jsou sestavené právě s ohledem na potřeby a přání starších lidí. Tak pošlete své rodiče, nebo prarodiče na dovolenou speciálně pro ně, prodloužíte jim život!

Tři miliony – zhruba tolik je v Česku lidí v důchodovém věku. A bude jich přibývat. V budoucnu tak budou starší lidé jednou z hlavních skupin cestovatelů. Dnes ale čeští senioři podstatnou část volného času prosedí neaktivně doma. Minimálně tuzemské seniorské pobyty by pro ně ale mohly být zajímavé.

Strach z neznámého prostředí, strach ze seznamování s ostatními lidmi, ale i omezené finance. To jsou hlavní důvody, proč senioři zůstávají doma. Přitom je prokázáno, že senioři-cestovatelé jsou na tom výrazně lépe psychicky i fyzicky. „U seniorských pobytů neúčtujeme poplatek za jednolůžkový pokoj a v nabídce máme pobyty, které akcentují jejich přání a potřeby,“ rozhání další časté obavy manažer jednoho z hotelů sítě OREA HOTELS.

Právě OREA má jednu z nejširších nabídek seniorských pobytů na českém trhu. V internetovém e-shopu se objevují seniorské pobyty v průběhu celého roku a nejčastějšími zákazníky jsou pak děti a vnoučata, co pobyt vyberou jako originální dárek. „Poukazy na pobyty všeobecně získávají na oblibě,“ potvrzuje marketingová manažerka OREA HOTELS.

Jak tedy seniorské pobyty probíhají, jaké jsou nejžádanější a co při nich klienty hotelu čeká?

Do lázní se jezdí za zdravím

Těmi vůbec nejžádanějšími jsou rekondiční pobyty – nejčastěji v lázeňských městech (velmi často jsou to Mariánské Lázně nebo Luhačovice), případně v dalších hotelech s wellness zázemím – třeba na českých horách, kde je pobyt možné propojit ještě s lehkou fyzickou aktivitou. Senioři se tu seznámí s novými lidmi, vyzkoušejí si nové aktivity a vracejí se vitálnější a spokojenější. Psychická pohoda tu jde ruku v ruce s pohodou fyzickou.

Psychická pohoda jde ruku v ruce s pohodou fyzickou.

„Pobyty je možné sestavit přesně podle aktuálních potřeb seniora, jejich program by měl co nejvíce vycházet vstříc jeho potřebám,“ dodává dál manažer OREA Hotelu Bohemia v Mariánských Lázních. Tady je dokonce součástí některých seniorských pobytů vstupní pohovor s lékařem. Jistota, že tělo dostane opravdu to, co potřebuje, je tak téměř stoprocentní.

Současnost: Kratší, ale intenzívní pobyty

Mimochodem – v Česku už se dnes nejezdí do lázní jako kdysi na několik týdnů. I z finančních důvodů dnes převládají kratší, většinou týdenní pobyty. Klasické lázeňské domy a sanatoria pak mnohdy nahrazují menší a oproti nim luxusnější hotely, které ale také disponují kompletním zázemím pro klasické lázeňské procedury nebo jen „lehký“ wellness. Obvyklou praxí posledních let jsou navíc speciální balíčky, kdy klient dostane k pobytu některé wellness procedury zdarma, nebo s výraznou slevou.

Psychická pohoda jde ruku v ruce s pohodou fyzickou.

Jak cestují senioři?
Starší lidé jsou specifickou skupinou cestovatelů. Odmítají improvizaci, naopak vyžadují perfektní organizaci a žádný stres z nejistoty. V ideálním případě se snaží dovolenou vybrat ve velkém předstihu. Rádi cestují s doprovodem a na cesty nejčastěji vyrážejí na podzim, obvykle po sezoně, kdy jsou zájezdy všeobecně levnější a všude je méně turistů, tedy větší klid. Nenakupují na internetu, ale vybírají v katalozích. Chtějí osobní přístup. I v tom už se jim snaží české hotely vyjít vstříc.

Na hory jezdí ti aktivnější

Senioři nicméně nevyrážejí jen do českých lázní. Velmi oblíbenou destinací jsou i české hory. A i horské hotely už nabízejí speciální seniorské balíčky s doplňkovými službami, které ocení právě starší lidé. V nabídkách se tak opět objevují volné vstupy do wellness areálů, odpolední káva na terase zdarma, ale i zapůjčení holí pro nordic walking. Personál je obvykle schopný i poradit vhodné trasy a navrch přidá mapku. Lázeňské procedury tu tak může vystřídat „deset tisíc kroků pro zdraví“, což je prý denní limit pro silné a neřídnoucí kosti.

Psychická pohoda jde ruku v ruce s pohodou fyzickou.

Pravdou nicméně je, že na české hory vyrážejí spíše aktivně založení senioři, kteří chtějí dovolenou propojit s lehkou turistikou. Ideální podmínky jim k tomu nabízejí zejména Krkonoše a Šumava – se sítěmi upravených a dobře značených turistických tras. „Odpoledne po procházce pak může následovat posezení na terase, aktivní odpočinek v bazénu, masáž, případně příjemná večeře,“ nastiňuje další možný program ředitel OREA Vital Hotelu Sklář v Harrachově.

Co bývá součástí seniorských balíčků?

Seniorské balíčky nabízejí služby šité na míru starším lidem, navíc za ceny, které jsou pro ně příznivé. Jejich součástí může být:

  • volný vstup do wellness, případně výrazné slevy na wellness aktivity
  • volný vstup do fitness, do bazénu
  • zapůjčení holí pro nordic walking a dalšího sportovního vybavení
  • v některých hotelech odpolední káva se zákuskem zdarma
  • další bonusy jako je uvítací drink, župan na pokoji, jednolůžkový pokoj bez příplatku…

A nespornou výhodou je i fakt, že s sebou mohou vzít na dovolenou i vnoučata. Na děti v Baby Friendly hotelech OREA HOTELS navíc čeká v době letních prázdnin speciální animační program, takže si prarodiče alespoň část dne mohou odpočinout a strávit pár chvil zase se svými vrstevníky. A pozor – do některých hotelů mají vstup povolený i domácí mazlíčci. Pokud je tedy právě pes nebo kočka tím důvodem, proč vás rodič, nebo prarodič odmítá odjet na dovolenou, vyšlete ho do takzvaného „Pet Friendly“ hotelu.

Podobné pobyty si senioři obvykle nepořizují sami. „Velmi často jde spíše o uplatnění dárkového poukazu, který dostali od dětí, nebo vnoučat,“ přibližuje recepční. Nicméně pravdou je, že nemalá část z nich se pak do hotelu vrátí – a to už z vlastního popudu.

Výběr článků

Načítám