Hlavní obsah

Lehký beton, který hřeje

Novinky, EKOSTYREN s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavíte? Rekonstruujete? Pak jistě uvítáte možnost použít na podlahy, stropy, nebo ploché střechy ve svých domech lehký beton, který hřeje… Beton, který vyrovná, zateplí a přitom nezatíží konstrukci domu.

Novostavba s použitím Ekostyrenu

Článek

Jedná se o tepelně a zvukově izolační lehký beton. Hlavní složkou tohoto betonu je plnivo – ekostyren, což jsou speciálně upravené granule pěnového polystyrenu tak, aby se daly velmi snadno smíchat s betonem (s cementem, pískem a vodou). Přestože je ekostyren na trhu již 15 let, je možné, že jste se s ním ještě nesetkali. Může vám pomoci vyřešit mnohé problémy nejen při rekonstrukci, ale i v novostavbách.

Příprava ekostyrenbetonu v míchačce

Velkou výhodou je, že tento beton lze připravit ve všech betonárnách, ale také svépomocí přímo na stavbě v normální stavební míchačce. Jeho příprava je natolik snadná, že si s ní poradí každý stavebník.  Navíc práce s ekostyrenbetonem  není namáhavá, protože je až 12x lehčí, než běžný beton.

Použití v novostavbách

U novostaveb se ekostyrenbeton nejčastěji používá jako první vrstva na základovou desku pro vyrovnání nerovností a k zalití všech rozvodů, tažených po podlaze.

Příprava ekostyrenbetonu v míchačce

Ekostyrenbeton je rovněž velmi vhodný k vytvoření spádové vrstvy ploché střechy.

Příprava ekostyrenbetonu v míchačce

Použití při rekonstrukcích

U rekonstrukcí lze použít ekostyrenbeton k vyrovnání podlah a stropů. Obvykle se jedná o půdní vestavby, kde statika domu nedovoluje příliš zatěžovat stropní konstrukci. Navíc je zde problém velmi nerovných ploch. Častokrát jsou rozdíly ve výškách podlah několik centimetrů. Pokud použijete k vyrovnávce běžný beton, pravděpodobně budete muset zesílit nosnou konstrukci stropu, což jsou náklady navíc.

Příprava ekostyrenbetonu v míchačce

Výhody použití ekostyrenbetonu:

- až 12x lehčí než beton, nezatěžuje konstrukce staveb

- až 30x lepší tepelně-izolační vlastnosti, než prostý beton

- nehořlavý, ekologický, vyrábí se z čistých polystyrenových odpadů

- odolný proti plísním a hlodavcům, hygienicky nezávadný

- výborné mechanické vlastnosti při malé objemové hmotnosti

- vyrovnání i velmi velkých nerovností

- zvukový útlum

Ekostyren lze zakoupit ve stavebninách v ČR a na Slovensku. Česká firma EKOSTYREN s.r.o. provádí také lité podlahy, anhydritové podlahy a lité potěry. Recykluje odpadní polystyren a polystyrenový odpad ze zateplovací techniky, což je ekologická likvidace polystyrenu.

Výběr článků

Načítám