Hlavní obsah

Jsou české ložnice časovanou chemickou bombou?

Novinky, www.prirodni-matrace.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matrace ze syntetických materiálů najdeme ve většině českých ložnic. Navzdory jejich rozšíření málokdo ví o tom, na čem ve vlastně spí. Chcete-li žít i nadále v nevědomosti, rozhodně nečtěte knihu Toxic bedrooms (Toxické ložnice) od Waltera Badera.

Ilustrační foto

Článek

 Autor v knize popisuje syntetické matrace jako chemické „noční můry“, koktejly chemických látek, které ohrožují lidské zdraví a mohou být příčinou zdravotních problémů jako chronické záněty průdušek, zhoršení funkce plic, dušnost nebo alergie.

Syntetické vs. přírodní matrace

K lidskému organismu vstřícnou alternativou „umělých“ matrací jsou matrace vyrobené z čistě přírodních materiálů. Čím se od sebe oba druhy matrací liší?

1. Složení matrací

U syntetických matrací mnohdy vůbec nezjistíme, z čeho jsou vyrobeny. Výrobci se schovávají za marketingové názvy a mají k tomu dobrý důvod. Výchozí surovinou pro výrobu syntetických matrací jsou totiž ropné deriváty a další chemické látky, z nichž mnohé jsou před výrobním procesem toxické. Například polyuretanová pěna (PUR) je směs izokyanátů, polyolů a více než tří desítek chemických látek a přísad jako zpomalovače hoření, látky hubící roztoče, barviva nebo dokonce i potenciální karcinogeny nebo toxiny způsobující poruchy reprodukce.

Přírodní matrace se vyrábějí především z bavlny, koňských žíní, kokosového vlákna, ovčí vlny nebo přírodního kaučuku. Každý z těchto materiálů má specifickou funkci i tuhost a jejich různou kombinací v přírodní matraci lze dosáhnout unikátních vlastností. Bez nadsázky lze říci, že spíte-li na přírodní matraci, trávíte třetinu dne v kontaktu s přírodou.

2. Zdravotní nezávadnost matrací

Syntetické matrace se vyrábějí pouze posledních 50 let. Ačkoli je testována jejich zdravotní nezávadnost, sledují se pouze vybrané chemické látky. Syntetické matrace však obsahují mnoho dalších chemických látek, jejichž působení na lidské zdraví není dostatečně prozkoumáno. Navíc se již nesleduje, jak jsou chemické látky obsažené v syntetických matracích stabilní v delším časovém horizontu.

Na druhou stranu přírodní materiály doprovázejí člověka po tisíce let a jejich pozitivní zdravotní účinky i nezávadnost jsou dostatečně prověřeny. Pro lidskou pokožku jsou nejpříjemnější a nedráždí ji, jsou přirozeně hypoalergenní, antibakteriální a odolné proti roztočům. Při spánku na přírodní matraci dýcháte čistý vzduch bez škodlivých látek a jsou tedy ideální pro alergiky, astmatiky a také pro děti, které spánkem tráví mnohem více času než dospělí.

3. Ortopedické vlastnosti matrací

Syntetické matrace se chlubí tzv. anatomickými zónami, které různým částem matrace propůjčují různou tuhost. Aby však anatomické zóny fungovaly, je nutno na matraci zaujmout přesnou pozici. Jelikož se poloha lidského těla v průběhu spánku velmi často mění, je přínos anatomických zón více než diskutabilní. Navíc se syntetické matrace poměrně rychle prolehnout, přestanou tělu poskytovat optimální podporu a výsledkem je spánek přerušovaný častými probouzení a bolest zad.

Přírodní matrace napomáhají prevenci i odstranění bolestí zad a páteře. Přírodní materiály se během spánku vašemu tělu perfektně přizpůsobí, nevytváří umělé pružení, dokonale rozloží jeho hmotnost, čímž zajistí anatomicky ideální polohu páteře a uvolnění svalů, šlach i kloubů.

4. Komfort spánku

Při spánku člověk vypotí až 1,5 litru potu a matrace musí být schopna toto množství nejen pojmout, ale i odpařit.

Syntetické matrace mají vzhledem ke své neprůchodné struktuře omezenou prodyšnost a nejsou schopny vlhkost, kterou lidské tělo při spánku vypotí, beze zbytku pojmout a odpařit, což se především v letních měsících projevuje provlhnutím matrace a spánkem v „mokru". Navíc vlhko uvnitř matrace poskytuje ideální živnou půdou pro množení roztočů a plísní.

Přírodní matrace „dýchají“, jsou zcela prodyšné a umožňují přirozené proudění vzduchu v matraci, které přebytečnou vlhkost odvádí a udržuje tělo v suchu po celou noc. Přírodní matrace neblokují kožní dýchání a přispívají ke správné funkci lidského metabolismu. Zdravý spánek podporují také tím, že udržují komfortní tepelné mikroklima. Na rozdíl od syntetických matrací dokáží přebytečné teplo lidského těla odebrat a v případě potřeby ho vrátit zpátky. Jinými slovy, přírodní matrace v létě chladí, v zimě hřejí.

5. Životnost a záruka

Syntetické matrace sice mají prodlouženou zárukou, ale záruka se většinou nevztahuje na běžné opotřebení nebo opotřebení způsobené obvyklým užíváním. Přeloženo do češtiny: pokud syntetickou matraci proležíte, výrobce vaši reklamaci neuzná.

Přírodní matrace se vyznačují vysokou stabilitou, trvanlivostí a mechanickou odolností. Při prvních známkách slehávání stačí matraci „proplácat“ - přírodní materiály se „nadechnou“ a obnoví se jejich funkčnost i komfort. Minimální životnost přírodních matrací je 15 let.

6. Šetrnost k životnímu prostředí

Syntetické matrace obsahují materiály, jejichž výroba je vysoce energeticky náročná a znamená velkou zátěž pro životní prostředí. Rovněž likvidace syntetických matrací je velmi obtížná. Poločas rozpadu syntetických materiálů dosahuje stovky let a je nutno je likvidovat ve specializovaných spalovnách odpadu.

Přírodní matrace jsou šetrné k životnímu prostředí a obsahuji jen materiály, které jsou 100% rozložitelné.

Přírodní matrace ručně šité v Čechách

V tuzemsku se výrobou matrací z ryze přírodních materiálů zabývá rodinná firma bratří Pařízků z Nové Paky, která své výrobky vyváží do více než 16 zemí světa. Matrace vyrábějí ručně ze 100% přírodních materiálů s využitím tradičních postupů. Na přírodní matrace poskytují prodlouženou záruku 10 let. Jako jediní v ČR nabízí možnost dodatečné úpravy tuhosti matrace do 6 měsíců od zakoupení a pozáruční servis matrací. Chcete si dopřát spánek na tom nejlepším z přírody? Zavítejte na www.prirodni-matrace.cz.

Výběr článků

Načítám