Hlavní obsah

Kapříci, krtečci, pět na stole v českých. Šifrovat před odposlechem se dá různě, ale výsledek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že Češi si nejvíce oblíbili dva způsoby šifrování své komunikace. První z nich, spíše vychází z lidové tvořivosti a bujnosti fantazie, ten druhý, zdá se být, více sofistikovanějším. Podívejte se, jak si „vlivní“ chrání informace, které sdělují druhým.

Šifrovat komunikaci můžete různými způsoby

Článek

Substituční šifrovací metoda

Jednou z možností, jak se pokusit zašifrovat sdělovanou informaci, je hovořit ve vlastním jazyce, který kypí jinotaji a novotvary. Těmi je třeba prošpikovaná současná kauza kolem zadržení Jany Nagyové, která vedla k pádu vlády Petra Nečase. Jiné známe z nahrávek telefonních hovorů bývalého tajemníka sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Doležela, které v roce 2007 pořídila tajná služba. A šifry jako „kapříci“ se staly téměř legendou díky korupční kauze spojené s českým fotbalem. Čas ukáže, zda je metoda účinná, zatím se ale zdá, že nestačí…

šifradešifrovaný text
krtečciagenti vojenské rozvědky
pan NejvyššíPremiér v demisi a bývalý předseda ODS Petr Nečas
pán, co má umělého psabývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda
venčení psůpoužití vojenských zpravodajců ke sledování osob
ten hlavníexposlanec ODS Petr Tluchoř
kapříciúplatky ve fotbale
pět na stole v českýchžádost o peníze

Na rozdíl od prvního způsobu šifrování, je systém s názvem Cryptosmart, mnohem sofistikovanějším a života schopnější způsobem, jak si ochránit cenné informace.

Technologie Cryptosmart s pomocí šifry AES 256 bitů šifruje hlasovou komunikace, sms, kontakty, výpisy volání, soubory a fotky. Jen výpočet, potřebný k rozluštění AES šifry, by trval mnohem déle, než je celkové stáří vesmíru. Systém je certifikován dle standardu EAL4+ - nejvyšší možné úrovně certifikace pro komerční využití.

Oddělení výrobce systému, kterým je francouzská společnost a poskytovatele služeb šifrovaného volání, společnosti PROBIN s.r.o. je zárukou maximální míry diskrétnosti a bezpečnosti probíhajících hovorů.

Systém Cryptosmart je kompatibilní s operačním systémem Android, konkrétně je určen pro telefony Samsung Galaxy S III. Hlavní výhodou této kombinace je možnost maximálního možného zabezpečení, při zachování uživatelského komfortu, který poskytují chytré telefony.

Výběr článků

Načítám