Hlavní obsah

Umíte si na dovolené opravdu odpočinout?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Na dovolenou se všichni těší celý rok. Ale umíte si během ní správně odpočinout? Přinášíme vám pár tipů, jak během několika málo volných dní načerpat co nejvíce fyzických a psychických sil.

Dovolená – to není jen balzám pro tělo, ale zejména odpočinek pro duši.

Článek

Dovolená – to není jen balzám pro tělo, ale zejména odpočinek pro duši. Zaměstnání dnes klade čím dál tím větší nároky na výkonnost i rychlost, ale naše těla jsou stále tatáž. Někdy se může stát, že z přepracovanosti a stresu tělo vypoví službu. Řada z nás neumí správně odpočívat, a to se projeví na našem zdraví i osobním životě. Jak tedy odpočívat tak, aby klid našlo nejen tělo, ale i duše?

Nástrahy civilizace

Základní poučka správné dovolené zní: Vyvarujte se situací, které vás uvedou do stresu. To si opakujte jako mantru už při plánování dovolené. Co to znamená?

Dovolená by měla být protiváhou našeho všedního dne.

1.Udělejte něco jinak

Pro psychickou relaxaci je nutné, abychom udělali něco jinak, nově či neotřele. Pokud tedy pracujete na přepážce banky, asi vám bude nejvíce vyhovovat dovolená na horách, kde nepotkáte ani živáčka. Dovolená by měla být protiváhou našeho všedního dne a měli byste zapomenout na starosti všedního dne.

2.Předvídejte

Jedete do exotické země a máte šanci přivézt si nečekaný dárek v podobě parazitů nebo nemoci? Nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. To vám nejen pokryje výlohy na léčbu, ale asistenční služba může být neocenitelným pomocníkem v nelehké situaci.

3.Nereagujte na telefon

Mnozí z nás neumí – nebo nemohou – vypnout pracovní telefon. V době, která by měla být vyhrazena regeneraci sil, vyřizují pracovní hovory a v podstatě fungují v podobném režimu, jako by byli v práci. Možná firemní kultura vyžaduje 100% výkon, ale nezapomeňte na to, že o dovolené byste měli pracovat jen na svém odpočinku.

4.Vypněte si pracovní e-mail

Chytré telefony jsou asi to nejužitečnější, co nám poslední desetiletí přineslo. Ale také to nejnebezpečnější pro naši psychickou pohodu. Vyvarujte se tomu, abyste vyřizovali pracovní e-maily. Ty vás dokážou vytrhnout z režimu „odpočívám, nerušit“ a nastavit do režimu „pracuji“. Nastavili jste si automatickou odpověď „Omlouvám se, ale jsem na dovolené. Budu reagovat ihned po příchodu do práce“? Tak se podle toho také prosím chovejte.

5.Delegujte

Před dovolenou nezapomeňte své pracovní úkoly delegovat na ostatní. Jen tak budete moci s klidem na duši zapomenout na každodenní povinnosti a správně si odpočinout. Naopak nejasné zadání úkolů kolegům spíš práci znepříjemní a vám po návratu ze slunné pláže přidá na čele pár vrásek.

6.Co s workoholiky mezi námi

Víte o sobě, že si nedokážete odpočinout, aniž byste měli alespoň základní přehled o dění ve firmě? I když nejeden lékař by se pod tuto radu nepodepsal, neodstřihněte se od firemního e-mailu a telefonu úplně. To by vás naopak mohlo přivést do stresové situace a dovolenou byste jen protrpěli v hrůzných představách, co všechno se bez vás během týdne či dvou neobešlo. Alespoň si na práci vyhraďte čas předem a slibte si, že telefon a pracovní e-mail budete kontrolovat jen např. 2× denně v přesně stanovenou hodinu.

Výběr článků

Načítám