Hlavní obsah

„No stress“, dovolená na Kapverdách

Novinky, CK EXIM tours a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co vás na Kapverdských ostrovech jednoznačně nadchne, jsou široké, nekonečně dlouhé písčité pláže, omývané průzračným Atlantikem. Procházet se tu můžete dlouhé hodiny a přitom potkat opravdu jen pár lidí. Cítit se budete jako v panenském ráji…

Kapverdské ostrovy, pláž

Článek

„No stress, no stress!“ Tohle motto uslyšíte volat obyvatele Kapverd neboli Ostrovů Zeleného mysu, kamkoli se hnete. Je to asi tím, že jim návštěvníci Cabo Verde připadají příliš stresovaní, když na ostrovy dorazí. Až budete odlétat, stane se heslo „No stress“ vaší mantrou.

10 větších a řada malých ostrůvků uprostřed rovníkového Atlantiku láká na krásné počasí a teploty od 25 do 30° C. Po celý rok se sem můžete vypravit s CK EXIM tours přímým letem z Prahy nebo od 11. června se slovenskou Kartago Tours z Bratislavy. Za pouhých 6,5 hodiny letu se ocitnete na panenském kousku země s neskutečně nádhernými plážemi, které jsou srovnatelné s těmi v Karibiku. Nejbližší pevninou je pobřeží afrického Senegalu, vzáletné cca 500 km. Nyní nezávislé Kapverdské ostrovy bývaly portugalskou kolonií. Místním jazykem je proto portugalština. Bez problémů se tu ale domluvíte anglicky.

hotel OASIS ATLANTICO BELORIZONTE 4*

Vítr přeje kitingu

Kapverdské ostrovy se dělí na návětrné a závětrné. Na těch prvních, ke kterým patří například Sal, pofukuje vítr téměř neustále. Na to si ale rychle zvyknete. Nesmíte zapomenout na opalovací krém a dodržování pitného režimu, protože pokud fouká, necítíte skutečný žár slunce. Opalování je tak ale daleko příjemnější. Díky neustálému větru jsou návětrné ostrovy skvělou lokalitou pro kiting a windsurfing. Půjčit si můžete veškeré vybavení a zaplatit zkušeného instruktora. Nebo se jen tak kochat uměním místních milovníků kitování. Na své si tu přijdou také potápěči, tedy především ti zkušenější.

Ostrovy vznikly sopečnou činností, takže například na Fogu najdete pláže s absolutně černým pískem. Toto je také ostrov, kam se můžete vydat na fakultativní výlet do nitra činné sopky, která naposledy udeřila na ostrově v dubnu 1995. Nyní ale spí a v jejím kráteru čile žijí dvě vesnice. Díky úrodným popelovým svahům tu ostrované pěstují skvělou kávu a víno. Stanout v srdci samého kráteru a procházet se po ztuhlé vyvřelé lávě je jedinečný pocit.

hotel OASIS ATLANTICO BELORIZONTE 4*

Pláže jako z pohádky

Výlet po ostrově Sal vás zavede do hlavního města ostrova Espargos, přístavu Palmeira i k mořskému lávovému jezírku Buracona, kde můžete spatřit na hladině oceánu zajímavý světelný úkaz, kterému se říká „magické oko“. Nejzajímavější je ale bezesporu návštěva středověkého solného dolu ve vyhaslém sopečném kráteru. Vykoupat se můžete v místních léčivých solných jezerech, jejichž voda vás bude nadnášet stejně jako v Mrtvém moři. Ostrov Sal ale nabízí také nádhernou dlouhou pláž s písečnými dunami a městečko s mnoha obchůdky a restauracemi. Nezapomeňte si zajít na místní molo, kde rybáři prodávají své úlovky, a do místního kostela, kde si můžete poslechnout gospelový sbor.

Výlet po ostrově Sal vás zavede do hlavního města ostrova Espargos, přístavu Palmeira i k mořskému lávovému jezírku Buracona, kde můžete spatřit na hladině oceánu zajímavý světelný úkaz, kterému se říká „magické oko“. Nejzajímavější je ale bezesporu návštěva středověkého solného dolu ve vyhaslém sopečném kráteru. Vykoupat se můžete v místních léčivých solných jezerech, jejichž voda vás bude nadnášet stejně jako v Mrtvém moři. Ostrov Sal ale nabízí také nádhernou dlouhou pláž s písečnými dunami a městečko s mnoha obchůdky a restauracemi. Nezapomeňte si zajít na místní molo, kde rybáři prodávají své úlovky, a do místního kostela, kde si můžete poslechnout gospelový sbor. Malým vrtulovým letadlem se dostanete i na ostrov Santiago. Tady žije více jak polovina obyvatel. K vidění je tu středověká Pevnost sv. Filipa, botanická zahrada nebo zajímavé trhy. Černé písečné pláže ostrova Sao Nicolau jsou známé svými léčebnými účinky (písek totiž zadržuje velké množství jódu). Ostrov BoaVista se pyšní nejkrásnějšími plážemi celého souostroví, srovnatelnými s těmi u Indického oceánu. Pláž Santa Monica má více než osm kilometrů dokonalého písku, pláž Cabo Santa Maria láká pohledem na vrak španělské lodi.

Pokud jste srdcem cestovatelé a nechcete strávit celou dovolenou pouze na jednom místě, EXIM tours pro vás připravil Kombinaci ostrovů Sal – Boa Vista nebo Sal – Sao Vicente – Santo Antao.

hotel OASIS ATLANTICO BELORIZONTE 4*

Výběr článků

Načítám