Hlavní obsah

Pravda o zlatě. Poroste

Komerční článek

Pád, krach, konec bubliny. Ceny zlata klesly a analytici bijí na poplach. Jenže je to skutečnost nebo jen mediální iluze? A co na to běžný střadatel?

Devizové rezervy států a zlato

Článek

Zlato v minulém týdnu oslabilo na úroveň července roku 2011. To znamená, že během dvou dnů proběhl pokles o cca 22%. Jedna skupina mluví o splasknutí velké bubliny. Příznivci konspiračních teorií raději hovoří o umělém oslabení kvůli obchodu za gigantické provize.

Cena zlata v dlouhodobém horizontu poroste.

Analytici jsou za své předpovědi jistě dobře placeni. Každý investor nebo drobný střadatel se ale musí řídit svým vlastním rozumem. Takže bude zlato v budoucnu levné nebo drahé?

Na jedné straně je tady hmotné aktivum (zlato) a na druhé straně ničím nekryté měny jako je americký dolar, euro nebo japonský jen. Centrální banky znehodnocují své měny tzv. kvantitativním uvolňováním, jinak tištěním nových peněz ve velkém objemu. Aby hospodářství neničila inflace, jsou tyto peníze používány na nákup dluhopisů a akcií.

Klíčem k pochopení, proč si zlato uchová svou hodnotu a vůči západním měnám poroste, je nepoměr v devizových rezervách velkých států. Státy v loňském roce nakoupili rekordní množství zlata v podobě 576 tun a tak zásoby všech států dosáhly téměř 29.000 tun. První deset států s nejvyššími zásobami vlastní 2/3 množství zlata umístěného ve všech centrálních bankách světa.

Obrovský nepoměr, je ale v proporci mezi zásobami zlata a jejich poměrem k rezervám drženým ve světových inflačních měnách. Zatímco západní státy mají ve zlatě přes 70% svých devizových rezerv, rozvíjející se státy jako Rusko nebo Indie už jen okolo 10%. Čína pak vlastní pouhých 1,5% a to je zatraceně málo vzhledem k jejím obřím devizovým rezervám. Pokud by Číně prodali všechno zlato soukromí investoři (cca 31.000 tun) a také USA, Německo, Itálie a Francie, dosáhla by Čína pouze na poměr okolo 70%. A proč by Čína měla zlato nakupovat?

Odpovíme vám otázkou: Vy byste si nechávali peníze, které vám někdo druhý znehodnocuje? A dovedete si představit, co udělá cena zlata, když se Čína rozhodne přikoupit byť jen jediné procento (to znamená 770 tun), když současný pohyb ceny dolů způsobil výprodej pouze 279 tun zlata?

Kniha Jak investovat do zlata?

Odpovězte si sami, svým vlastním rozumem. Pokud uložíte do zlata okolo 15% svého jmění, neuděláte chybu. Chyba je zlato nemít a spoléhat se pouze na inflační papírová aktiva. Proto jsme, jako jeden z největších obchodníků na trhu, pro vás připravili produkty Zlaté komoditní spoření MPM Future  a pro větší investory TGI Club. Zároveň si na těchto stránkách můžete zdarma objednat knihu Jak investovat do zlata.

Výběr článků

Načítám