Hlavní obsah

Rotavirové průjmy mohou vést až k hospitalizaci dětí do pěti let. Ochrání vakcína Rotarix

Novinky, GlaxoSmithKline, s.r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příčiny průjmu a zvracení u dětí mohou být různé – nevhodná strava, růst zubů, stres, ale také bakterie, parazité či rotaviry a další virové infekce. Těžké rotavirové průjmy, navíc komplikované zvracením a vysokou horečkou, mohou zdraví dítěte vážně ohrozit a vést až k nutnosti pobytu v nemocnici.

GlaxoSmithKline, s.r.o.

Článek

V České republice je kvůli rotavirové infekci ročně hospitalizováno či ambulantně ošetřeno více než 36 000 dětí do pěti let. Ochranou proti rotavirovým infekcím je očkování. Vakcína RotarixTM se podává ústy a chrání kojence již od 6 týdnů věku.

Odhaduje se, že existuje více než 42 různých typů rotavirů, jejichž zastoupení se mění podle geografické oblasti. Více než 91 % rotavirových infekcí v Evropě však způsobuje 5 typů rotavirů, které mají nejčastější výskyt od listopadu do května. Nejohroženější skupinou jsou děti do 5 let věku, téměř 80 % z nich se však nakazí již před svými druhými narozeninami. Každé přibližně 14. dítě, které se rotaviry v Česku do 5 let věku nakazí, je kvůli závažnému průběhu infekce hospitalizováno nebo ambulantně ošetřeno.

Není průjem jako průjem

Rotaviry v těle napadají buňky střeva, vyvolávají průjem a odvodňují organismus. Dehydratace je nebezpečná hlavně u kojenců, protože probíhá velmi rychle a často vede k nutnosti hospitalizace. V řádu hodin může dojít až ke ztrátě vědomí, poškození životně důležitých orgánů a následné smrti. Mezi typické znaky rotavirové infekce patří časté vodnaté průjmy, zvracení, horečka a bolesti břicha. V případě, že je dítě navíc netečné, má bledou kůži, zapadlé oči, sucho v ústech a pláče bez slz, vykazuje známky těžké dehydratace a je nutné ho odvézt k lékaři. Včasné odhalení infekce může zamezit života ohrožujícím komplikacím.

Jak a kde se rotaviry šíří?

Rotaviry jsou v okolí velmi rozšířené, přežívají na předmětech i na kůži člověka. K přenosu nákazy dochází především orální cestou z kontaminovaných předmětů, například hraček, které malé děti rády „ochutnávají“, přímým kontaktem s nakaženým nebo vzduchem. Riziko nákazy je vysoké, protože rotaviry se vyskytují prakticky všude a ani důsledná hygienická opatření nejsou v prevenci spolehlivě účinná. Rotaviry jsou totiž vysoce odolné vůči dezinfekčním prostředkům a šíří se i v místech s vynikající úrovní hygieny, například v nemocnicích. Až 1/5 dětí do 5 let, hospitalizovaných se závažnou rotavirovou infekcí, se nakazila při pobytu v nemocnici a prodloužila si svůj pobyt tak o 2 až 7 dní.

Své miminko můžete ochránit

Jedinou spolehlivou ochranu před rotavirovými infekcemi poskytuje očkování. Vakcína RotarixTM chrání proti všem 5 nejčastějším typům rotavirů, které u dětí vyvolávají těžké a středně těžké průběhy nemoci a pokrývá tak všechny genotypy, které u nás tyto průjmy způsobují. Očkovací látka se podává ústy formou roztoku, dítě tedy není vystaveno stresu a strachu z injekce, a může se kombinovat s dalším očkováním. První dávku je možné aplikovat již od 6 týdnů věku, druhou s odstupem minimálně 4 týdnů, nejpozději však do konce 24. týdne věku miminka. Na očkování proti rotavirům a možná rizika s ním spojená se rodiče mohou informovat u dětského lékaře.

  • Vypočteno na základě dat v článku Pazdiora, Petr. Vakcinace protirotavirovým infekcím –  aktualizace. Vakcinologie. 2010, 4, s. 159–166.
  • Glelzes O et al. Pediatr Infect Dis J 2006; 25: S 12 – S 21,The Pediatric ROTavirus European ComitTee (PROTECT), Epidemiol Infect 2006; 134:908 – 16

Vakcína RotarixTM je registrovaný léčivý přípravek pro prevenci rotavirových gastroenteritid, je vázán na lékařský předpis a není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Před použitím si pečlivě prostudujte příbalovou informaci.

Případné nežádoucí účinky nám prosím nahlaste na cz.safety@gsk.com.

Reklama na humánní léčivý přípravek

CZ/ROT/0003/13

Výběr článků

Načítám