Hlavní obsah

Horské hotely v Česku dohánějí zahraničí: Jak vypadá letní dovolená v „českém Aspenu“?

Novinky, OREA HOTELS s.r.o.

Na české hory už se dnes nejezdí jen v zimě a jen za lyžováním. Turisté si sem nacházejí cestu i v dalších částech roku. České hory se tak mnohdy stávají alternativou zahraniční dovolené. Do Krkonoš se dnes jezdí za cyklistikou – jsou tu tři desítky udržovaných cyklostezek – na Šumavu za klidem, panenskou přírodou a čistým vzduchem.

Na českých horách si vaše plíce odpočinou. Vzduch tu voní po horských loukách.

Článek

A spoléhat už se člověk nemusí jen na zázemí tradičních horských chat. Teď se totiž bydlí v hotelech – moderních, se zázemím pro rodinu i luxusním wellness.

Strávit dovolenou v Česku se může jevit jako nouzová alternativa v době krize, ale opak je pravdou. Stává se z ní trendová záležitost. Dovolená  v Česku  prostě letí. A nemusí nutně být jen na týden  a  omezovat se na pobyt pod stanem nebo v chatce v kempu. Stále oblíbenější  jsou pobyty na horách, kratší i delší, a to i několikrát za rok.

Hory jsou pro všechny – sportovce i rodiny

„Jezdí k nám rodiny s dětmi, které tu prožijí týden v klidu, s procházkami a výlety, stejně početná je i skupina těch, kteří pobyt prožijí aktivně, na kolech nebo na túrách,“ vykládá manažer OREA Vital Hotelu Sklář v Harrachově. „A v neposlední řadě přibývá těch hostů, kteří přijedou vyloženě odpočívat a relaxovat při procedurách, to ale obvykle bývají pobyty kratší.“

Právě Krkonoše jsou centrem dovolené na horách i po zbytek roku, nejen v zimě. A není divu – protíná je téměř třicítka oficiálních, značených a udržovaných cyklotras (včetně Jizersko-Krkonošské magistrály se 70 km délky), délka klasických turistických stezek se odhaduje zhruba k tisícovce kilometrů. Přidejte přírodní a historické zajímavosti a máte oblast, kde se nebudete nudit celý měsíc, natož pár dní během dovolené.

Zázemí českých hotelů už je srovnatelné s těmi zahraničními. Podobnou koupel by si asi nechal líbit každý.

Český Aspen aneb jak se bydlí ve Špindlu

Centrem celé oblasti je Špindlerův Mlýn, město na soutoku Labe a Dolského potoka, kterému se občas přezdívá kvůli koncentraci známých a bohatých „český Aspen“.  A nad svatopetrským údolím se tu vypíná OREA Hotel Horal. Minout ho nelze – kvůli architektuře i kvůli poloze – leží totiž nad údolím, na hranici lesa, a s perfektním výhledem.

Další plus pro horské hotely? Animační programy!
animační programy jsou specialitou horských hotelů OREA HOTELS
po úspěchu v zimní sezoně, jsou v plánu i na dobu letních prázdnin
animační programy jsou pro hotelové hosty zdarma a jsou určené jak dětem, tak dospělým
pro děti je denně od 8 do 16 hodin připravený Dětský klub, rodiče si tak mohou odpočinout
dospělí mohou každý den zavítat na lekce aquaerobicu, zumby, do posilovny
součástí animačních programů jsou i turnaje – v šipkách, metané, lukostřelbě
dočkat se můžete i dětské diskotéky nebo turnaje v míčových sportech v nafukovací hale

„Občas skoro váhám, jestli lidé přišli na jídlo, nebo na výhled,“ říká jeden z kuchařů v restauraci Panorama. Mimochodem, ta je vyhlášená. A stejně tak i zdejší wellness centrum s bazénem, vířivkou, párou nebo unikátním floatingem. Ostatně část pobytů je právě v duchu wellness a mají prý ohromný úspěch. Stejně jako animační programy, které hotel pro své hosty zdarma připravuje.

Harrachov s kapkou wellness

Podobný program na klienty čeká i v harrachovském OREA Vital Hotelu Sklář. Tady je dokonce možné příslušné wellness aktivity doplnit i odpovídající stravou, součástí bufetu tu totiž bývá i takzvaný „vital koutek“. Harrachov navíc nabízí i další možnosti vyžití. „Člověk až občas udiví, kolik aktivit je tu k dispozici,“ říká turista, který už je tu po několikáté.

Zázemí českých hotelů už je srovnatelné s těmi zahraničními. Podobnou koupel by si asi nechal líbit každý.

Přímo ve městě je možné navštívit muzeum skla se sklárnou nebo minipivovar. Sportovně založené jako magnet přitahují skokanské můstky na okraji Harrachova, včetně „mamutího“ můstku K180, kde musí člověk pořádně zaklonit hlavu, aby dohlédl na vrchol nájezdové věže. V Harrachově v posledních letech vznikla i bobová dráha (na které na rozdíl od klasických zimních bobů turisté jezdí v létě), ohromný lanový park nebo zázemí pro golf a bowling.

„V samotném hotelu je možné půjčit si kola, zamluvit si tenisovou halu, nebo přečkat horší počasí ve wellness centru,“ říkají jeho zaměstnanci. A přidávají perličku: „V nabídce jsou dokonce i procedury pro děti, po delší procházce tu můžete dopřát relaxaci jak svým, tak dětským chodidlům.“ Dospělí klienti ale logicky ještě stále převažují.

Zázemí českých hotelů už je srovnatelné s těmi zahraničními. Podobnou koupel by si asi nechal líbit každý.

Šumava – dovolená i pro vaše plíce

Zatímco Krkonoše drží status spíše živější lokality, Šumava sází na klid, pohodu a zázemí pro rodinnou dovolenou v přírodě. I tady narazíte na perfektně upravené cyklotrasy – a jsou prý dokonce méně náročné než ty krkonošské. Pěší turistické stezky pak vedou i k nejkrásnějším přírodním lokalitám, včetně pěti z osmi ledovcových jezer, které jsou na české straně Šumavy.

Na Šumavě nenarazíte na velká města, centrem celé oblasti a de facto i branou do šumavského národního parku (kterým byla podstatná část Šumavy prohlášena v roce 1991) je Železná Ruda. Městečko, jehož poznávacím znamením je nízký kostel Panny Marie Pomocné s baňatou střechou, leží pod vrchem Špičák.

Zázemí českých hotelů už je srovnatelné s těmi zahraničními. Podobnou koupel by si asi nechal líbit každý.

Hotel na horské louce

A v jeho bezprostřední blízkosti leží i hotel stejného jména. OREA Hotel Špičák stojí na horské louce, jen pár metrů od lesa a od hranice národního parku. Postavený byl sice už v roce 1970, ale tehdejší pamětníci by ho dnes poznali jen stěží. Hotel totiž prošel v roce 1998 rozsáhlou rekonstrukcí, jejímž výsledkem je moderní stavba, jejíž zázemí snese srovnání i se zahraničím.

Podobnou modernizací prošel i nedaleký OREA Wellness Hotel Horizont. V něm byl v roce 2006 dokonce otevřený i rozsáhlý wellness areál. „Horizont tak má jako vůbec jediný šumavský hotel bazén, dokonce i protiproudem,“ pyšně hlásí personál wellness a balneo centra. Sem před stresem utíkají jak účastníci speciálních wellness pobytů, tak běžní hosté hotelu ve chvílích, kdy se obloha nad Šumavou zatáhne a hladina Černého jezera je černější ještě víc než jindy.

Proč jezdí lidé na hory i mimo hlavní zimní sezonu?
zázemí zdejších hotelů je ideální pro rodiny s dětmi, k dispozici jsou herny, venkovní hřiště, rodinné pokoje
součástí hotelů bývají i wellness centra, pobyty jsou často propojené právě s wellness procedurami
ač je to překvapivé, na hory se jezdí i na kongresy, školení, teambuildingové víkendy. Hotely totiž poskytují i toto zázemí
české hory nabízejí ideální podmínky pro (cykloturistiku) turistiku, hotely pak půjčovny a veškerý podpůrný servis

Výběr článků

Načítám