Hlavní obsah

Jazykový kurz v zahraničí - investice do Vaší budoucnosti

Novinky, INTACT - studium v zahraničí, s. r. o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít jistotu, že i v padesáti bude o Vás na pracovním trhu zájem? Chcete, aby se Vaše dítě dostalo na kvalitní vysokou školu nebo získalo zajímavé zaměstnání? Jedna rada zní: Investujte do studia cizích jazyků.

Na jazykové kurzy do zahraničí nejvíc jezdí středoškoláci

Článek

Jenže, jak na to? Položili jsme proto panu Karlu Klusákovi, řediteli CK INTACT, několik otázek. CK INTACT se specializuje na jazykové pobyty v zahraničí a nabízí je již 23. sezónu.

Jaké věkové kategorie jezdí na jazykové kurzy v zahraničí?

"Na jazykové kurzy do zahraničí nejvíc jezdí středoškoláci, představují téměř 50% klientely INTACTu, vysokoškoláků je 14%, klientů od 26 do 40 let je 17% a 19% tvoří klientely starší 40 let.”

To mě překvapuje, myslela jsem, že jazykové kurzy v zahraničí jsou spíš pro studenty, ne pro dospělé klienty, kteří již pracují.

“Mnoho dospělých si uvědomuje, že pokud chtějí získat zajímavé pracovní místo, musí investovat do znalosti cizích jazyků, jinak to prostě nejde. Potřebují rychlé výsledky. Zahraniční jazykové školy nabízejí nejen kurzy pro děti a mládež, ale i pro dospělé klienty a manažery. Cizí jazyky se můžete učit v každém věku. Kurzy pro dospělé vypadají jinak než kurzy pro mládež, ve třídách je méně studentů, obvykle nejvíce 10 a minimální věk je zpravidla 18 let. Například škola EC Covent Garden v Londýně nabízí výhradně kurzy angličtiny pro klienty starší 30 let.”

Jaký je hlavní přínos jazykového kurzu v zahraničí?

"Ve zkratce, naučíte se mluvit a rozumět, protože se ocitnete v zemi, kde si česky nekoupíte ani láhev vody, a angličtina nebo němčina Vás obklopuje na ulici i ve škole. Učitelé v jazykové škole česky neumějí, vše se vysvětluje jazykem, který studujete. V českých školách jsou v běžné třídě jedničkáři i čtyřkaři, což ztěžuje učiteli práci, zatímco v zahraniční jazykovce jsou v každé třídě studenti se stejnou úrovní znalosti.”

Má smysl jet na jazykový kurz do zahraničí jen na 2 nebo 3 týdny?

"Určitě má a vysvětlím proč. Měsíční kurz angličtiny v Anglii rozhodně vydá za rok domácího studia. Středoškolák má většinou 100 lekcí cizího jazyka ročně, dospělí studenti, pokud pracují a navštěvují jazykovku po práci, mají 40 - 50 lekcí za rok. V Anglii budete mít 20 - 30 lekcí angličtiny týdně, k tomu anglickou konverzaci se zahraničními spolužáky a další konverzaci s hostitelskou rodinou, takže za 3 týdny určitě budete víc než 100 lekcí a navíc je absolvujete během tří týdnů, ne během jednoho roku! Účinnost takové výuky je tedy neporovnatelně vyšší."

Jak vůbec výuka na zahraničních jazykových školách probíhá?

"Podle výsledku úvodního testu Vás zařadí do třídy, která odpovídá Vašim znalostem. Předtím se Vám představí ředitel školy a zaměstnanci, kteří mají na starosti akce pro volný čas a ubytování studentů. Ukážou Vám školu a její okolí. Ve třídě jsou studenti z nejrůznějších zemí celého světa, českých studentů je tam velmi málo. Výuka probíhá od pondělí do pátku, 4 až 6 lekcí denně, dopoledne se učí obvykle 3 hodiny a po obědě výuka pokračuje, pokud jste si vybrala intenzivní kurz. První den kurzu se koná seznamovací večírek a nejpozději ve středu se už cítíte ve škole jako doma."

O které jazyky je na českém trhu největší zájem?

“Největší zájem je o kurzy angličtiny v Anglii, oblíbená je Malta, následuje USA, Kanada a další anglicky mluvící destinace. Jazykem číslo dvě je tradičně němčina, zájem o němčinu v poslední době roste, Německo je náš hlavní obchodní partner a ekonomicky nejsilnější evropská země. Nabízíme ale i kurzy francouzštiny, španělštiny, italštiny, ruštíny, celkem 12 jazyků v 35 zemích celého světa.”

Kdy je nejlepší doba k objednání jazykového kurzu v zahraničí?

“Platí jednoduché pravidlo: Čím dříve, tím levněji. Na letní jazykové kurzy žádné last minuty nejsou, alespoň si na žádné za těch 23 let v oboru nevzpomínám. Červenec je u některých škol, které nabízejí kurzy pro děti a mládež, již částečně vyprodaný, ale volná místa se ještě najdou. Pokud chcete jet na jazykový kurz do zahraničí v srpnu, máte větší výběr. Doporučuji neváhat s objednávkami ať už na červencové nebo srpnové jazykové pobyty, protože mizí nejen místa ve školách, ale i cenově dostupné letenky."

Na co si máme dát pozor při výběru firmy, která nám zajišťuje jazykový kurz v zahraničí?

"To je otázka dost na tělo, ale na místě zákazníka bych si položil několik jednoduchých otázek.

1. Má firma, která zajišťuje můj jazykový kurz, koncesi cestovní kanceláře? Podle zákona o cestovním ruchu ji mít musí.

1. Má firma, která zajišťuje můj jazykový kurz, koncesi cestovní kanceláře? Podle zákona o cestovním ruchu ji mít musí. 2. Je firma, která zajišťuje můj jazykový kurz, pojištěná proti úpadku? Jet s nepojištěnou firmou je velké riziko.

1. Má firma, která zajišťuje můj jazykový kurz, koncesi cestovní kanceláře? Podle zákona o cestovním ruchu ji mít musí. 2. Je firma, která zajišťuje můj jazykový kurz, pojištěná proti úpadku? Jet s nepojištěnou firmou je velké riziko. 3. Působí ta firma na trhu dost dlouho, například více než 10 let?

1. Má firma, která zajišťuje můj jazykový kurz, koncesi cestovní kanceláře? Podle zákona o cestovním ruchu ji mít musí. 2. Je firma, která zajišťuje můj jazykový kurz, pojištěná proti úpadku? Jet s nepojištěnou firmou je velké riziko. 3. Působí ta firma na trhu dost dlouho, například více než 10 let? 4. Má širokou nabídku a nabízí kompletní služby?

5. Reaguje rychle a věcně na moje dotazy a přání?

Pokud zní odpovědi na všechny výše uvedené otázky “ano”, pak bych si porovnal ceny takových firem a rozhodl se pro jednu z nich.”

Pokud zní odpovědi na všechny výše uvedené otázky “ano”, pak bych si porovnal ceny takových firem a rozhodl se pro jednu z nich.”

Děkuji za rozhovor

Výběr článků

Načítám