Hlavní obsah

Dienstbier: Prezidentské volby jsou příležitostí ke změně. Je však nutné porazit Zemana s Fischerem

Jiří Dienstbier odpovídal na otázky týkajících se prezidentské amnestie. V rozhovoru je označil za dárek Václava Klause jeho kamarádům a své hlavní konkurenty Zemana s Fischerem za pokračovatele klientelistické politiky současného prezidenta.

Jiří Dienstbier

Článek

Jaký je Váš názor na amnestii, kterou na Nový rok vyhlásil prezident Václav Klaus?

Amnestie je výsměchem všem občanům. Klaus tímto krokem v podstatě zametá stopy za sebou a za svojí premiérskou a prezidentskou érou, které přinesly rozkvět korupce a další ekonomické kriminality. Jinak si nelze vysvětlit, že tyto činy nejen že nebyly z amnestie vyloučeny, ale právě naopak se zdá, že jejich pachatelům byla přímo ušita na míru.

Budete v případě Vašeho zvolení udělovat amnestie?

Práva udělit amnestii bych nevyužil. Pokud, tak využiji právo udělit milost konkrétní osobě a to jen ze závažných humanitárních důvodů, jako je zdravotní stav.

Jako další změnu by od Vás mohli občané v případě zvolení očekávat?

Občané České republiky si po deseti letech konečně zaslouží prezidenta, který není napojen na podezřelé klientelistické struktury. Je pro to však potřeba porazit Jana Fischera a Miloše Zemana, pokračovatele tohoto stylu politiky. Na prezidenta by prostě neměli mít vliv lidé typu Šloufa či Chrenka.

Výběr článků

Načítám