Hlavní obsah

Desítka a dvanáctka – kam zmizela čísla z etiket?

Novinky, Královský pivovar Krušovice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Dáte si desítku, nebo dvanáctku?“ – to je obvyklá otázka obsluhy v českých restauracích. Na lahvích se označení stupňovitosti ale pomalu vytratilo. Co se pod tímto označením skrývá a proč mnohá piva toto označení dnes už nenesou?

Královský pivovar Krušovice

Článek

Milovníci piva vědí, že symbol stupňovitosti piva neznamená procento obsaženého alkoholu. Kvalitu piva z velké části určuje podíl látek, které se během vaření uvolní ze sladu a chmelu. Čím je těchto látek více, tím je pivo chutnější a plnější. Vyšší stupňovitost tedy znamená vyšší obsah extraktu, což pivu zaručuje plnější chuť.

„Údaj 10 stupňů tedy neznamená, že obsahuje 10 procent alkoholu, ale že každých 100 gramů mladiny obsahovalo 10 gramů extraktu,“ vysvětluje Tomáš Kosmák, vrchní sládek Královského pivovaru Krušovice. Podobné je to i s bývalou dvanáctkou. Dnes již pivovary u svých piv nemusí stupňovitost udávat. Všem známá „desítka“ je nyní plošně označena jako výčepní pivo, dvanáctka se správně označuje jako ležák. Pokud si v restauraci objednáte desítku, nevíte, zda pijete skutečně desítku, nebo jen devítku či dokonce osmičku. Pod pojmem ležák jsou nabízeny jak dvanáctky, tak i slabší jedenáctky. Záleží ale na značce, jakou pijete.

Pokud se výrobce rozhodne uvádět buď číselné, nebo slovní označení, musí stupně odpovídat skutečnému obsahu extraktu. Značka Krušovice může bez obav prodávat pořádnou Desítku se stupňovitostí 10,2 %, i pořádnou Dvanáctku, která dosahuje stupňovitosti 12, 2 %.

Pokud zajdete tam, kde se čepuje pořádná krušovická Desítka, pak máte jistotu, že pijete pivo se stupňovitostí nad deset procent. „V roce 2010 jsme upravili recepturu dosavadních výčepních piv. Výsledkem je pořádná Desítka, výborně pitelné pivo, což nám potvrdili i pivaři v unikátním pivním referendu,“ popisuje Tomáš Kosmák.

Výběr článků

Načítám