Hlavní obsah

Vítězové letošního ekologického oskara dostali automobily na CNG pod stromeček

Novinky, E.ON Energie a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost E.ON, jakožto iniciátor soutěže o nejlepší ekologický či energeticky úsporný projekt s názvem E.ON Energy Globe Award ČR předala v pátek 21. prosince letošním vítězům soutěže zbrusu nové automobily ŠKODA Citigo s pohonem na CNG od generálního partnera ŠKODA AUTO. Klíčky předali zástupci energetické společnosti E.ON v areálu Pražské plynárenské a.s., kde se nachází rovněž plnicí stanice na CNG.

Ilustrační foto

Článek

Držitelé sošek za vítězství v jednotlivých kategoriích se budou moci těšit z automobilů po celý rok, absolutní vítěz letošní soutěže získal zelenou cenu napořád. Panu Bohumilu Lhotovi, jenž má ekologického oskara za otáčivý energeticky úsporný dům bude v lednu nainstalována také domácí plnící stanice.

Info o soutěži:

E.ON Energy Globe Award ČR je jedno z nejuznávanějších ocenění v oblasti životního prostředí.Vyznamenává energeticky úsporné projekty tzn. projekty, které šetří energii, přírodu a přispívají k ochraně životního prostředí. Do pátého ročníku se můžete zdarma přihlásit již nyní. Více na www.energyglobe.cz.

Mgr. Jiří Šimek - místopředseda představenstva E.ON Energie, a.s. a Bohumil Lhota - vítěz letošních ekologických oskarů

Info o ceně:

ŠKODA Citigo s variantou pohonu na CNG dosahuje emisí 79 g CO2/km. Tuto nízkou hodnotu umožňuje palivo (zemní plyn) a technologie ŠKODA Green tec s prvky, jako jsou systém Start-Stop, rekuperace brzdné energie a pneumatiky se sníženým valivým odporem. Městský vůz s motorem o výkonu 50 kW (68 koní) spotřebuje pouze 2,9 kg zemního plynu na 100 km. Dojezd vozu činí 550 km (350 km na plyn, 200 km na benzin z přídavné nádrže, kterou je vůz rovněž vybaven).

CNG je název pro stlačený zemní plyn (Compressed Natural Gas), který se již řadu let s úspěchem používá pro pohon motorových vozidel. Výhodou tohoto paliva je především poloviční snížení nákladů ve srovnání s benzínem a přibližně třetinové při porovnání s naftou. Jízda na CNG je navíc ekologická, protože při spalování zemního plynu vzniká minimum škodlivin. CNG se skládá převážně z metanu a nemá tedy nic společného se známějším LPG, což je směs propanu a butanu.

Výběr článků

Načítám