Hlavní obsah

Září zahýbalo disponibilními úsporami Čechů, ve třetím čtvrtletí se jejich finanční rezervy snížily

Novinky, ING Bank N.V.

Data z projektu ING Bank Svět spoření ukázala, že disponibilní úspory českých domácností se ve třetím čtvrtletí letošního roku snížily. Průměrná česká domácnost by nyní v případě výpadku veškerých příjmů dokázala vyžít ze svých úspor dva měsíce a 23 dní, což je o sedm dní méně než v předchozím období.

Září zahýbalo disponibilními úsporami Čechů, ve třetím čtvrtletí se jejich finanční rezervy snížily

Článek

Také sledovaný index potenciálu spoření za uplynulé čtvrtletí kvůli zvýšeným výdajům poklesl z původních 25 % na 23 %. Téměř čtyři pětiny obyvatel mají obavy z lednového zvyšování DPH a rády by se na očekávané zvýšení výdajů připravily.

„I když u obou indexů, ING Bank Indexu úspor domácností, i ING Bank Potenciálu spoření, je možné sledovat mírný pokles, spořicí disciplínu českých domácností lze stále vnímat pozitivně. Jedná se o minimální snížení, související pravděpodobně se zvýšenými náklady na začátku školního roku, jako např. platbami školného, zájmových kroužků, nákupu školních potřeb nebo jízdného. Že se jedná o pokles úspor v září, bylo zjištěno detailnější analýzou našich měsíčních dat,“ komentuje výsledky průzkumu Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank.

Data rozklíčovaná podle jednotlivých skupin se příliš neliší od minulého období. I nadále platí, že by se svými úsporami nejdéle vydrželi vysokoškoláci, kteří by pokryli v průměru téměř 5ti měsíční výpadek příjmů, zatímco lidé se základním vzděláním pouze necelé dva měsíce. Nejvyšší potenciál spoření mají díky vyšším příjmům domácnosti z velkých měst nad 100 tisíc obyvatel a rodiny vysokoškolsky vzdělaných osob.

Graf č. 1 – vývoj ING Bank Indexu úspor domácností

Graf č. 1 - vývoj ING Bank Indexu úspor domácností

Plánovaného zvyšování DPH se obává 78 % Čechů. Na lednové zdražování by se rádi připravili, více než polovina (52 %) se bude snažit omezit své výdaje, protože současná situace jim nedovolí spořit. Ve 26 % případů obyvatelé deklarují, že budou více spořit, aby měli vytvořenu finanční rezervu. Necelá třetina lidí pak v souvislosti s navýšením sazeb DPH neplánuje žádné větší změny. „Obavy z opakovaného zvyšování DPH a růstu výdajů má čím dál více spoluobčanů. Oproti loňskému roku jsme zaznamenali sedmiprocentní nárůst počtu těch, kteří se chtějí na tyto změny finančně připravit,“ doplňuje data Libor Vaníček.

Oblasti, kde se lidé snaží ušetřit, zůstávají ve srovnání s loňským rokem stejné. Pokud by domácnosti musely snížit výdaje o tisíc korun, omezily by se nejčastěji v návštěvách restaurací a kaváren, v nákupu oblečení nebo spotřebního zboží do domácnosti. „Na potravinách lidé šetří stále nejméně, i když i zde je vidět posun. Snahu ušetřit na potravinách uvedlo 27 % dotazovaných, což je o 13 % více než vloni. Stejně je to i se spotřebou energie, kde vidí prostor pro omezení o 10 % více osob než v loňském roce,“ dodává Vaníček.

Graf č. 2 – Změny ve správě financí v souvislosti se zvýšením sazby DPH

Graf č. 1 - vývoj ING Bank Indexu úspor domácností

Další aktivitou projektu ING Bank Svět spoření jsou interaktivní webové stránky www.ingbanksvetsporeni.cz, kde návštěvník získá aktuální informace ze světa spoření, tipy na spoření, může si otestovat vědomosti v kvízu nebo využít kalkulačku pro výpočet indexu spoření pro svoji domácnost.

Informace k indexům ING Bank Svět spoření – data za třetí čtvrtletí 2012

Index úspor domácností (úspory celkem / měsíční výdaje)

Průměrná výše úspor české domácnosti ... 100 943 Kč

Průměrné pravidelné výdaje české domácnosti ... 23 756 Kč

Index úspor ... 2,8 (tj. 2 měsíce a 23 dní)

Potenciál spoření (měsíční příjmy / měsíční výdaje)

Průměrné měsíční příjmy domácnosti ... 29 479 Kč

Průměrné měsíční výdaje domácnosti ... 23 756 Kč

Potenciál spoření ... 23 %

ING Bank Svět spoření je dlouhodobý projekt společnosti ING Bank ČR. Jedná se o studii, která ukazuje výši disponibilních úspor a finanční situaci domácností a jejich vývoj. První sběr dat proběhl v prosinci 2011 prostřednictvím

on-line dotazování.

ING Bank Index úspor domácností sleduje výši disponibilních úspor, konkrétně, kolikaměsíční výdaje je průměrná česká domácnost schopna pokrýt svými úsporami. Disponibilními úsporami jsou pak myšleny dostupné finance v hotovosti, na běžných, spořicích nebo termínovaných účtech, finanční rezervy v akciích, dluhopisech nebo podílových fondech. Do disponibilní rezervy není započítáno stavební spoření.

ING Bank Potenciál spoření sleduje, jakou část příjmu je domácnost schopna uspořit.

Průzkum ING Bank ČR je opakovaným měsíčním on-line dotazováním na reprezentativním vzorku populace, jehož cílem je zjistit potenciál spoření a index úspor českých domácností. Prezentovaná data jsou za období duben–září 2012. Dotazování se účastnilo 1500 respondentů z Čech a Moravy ve věku 18–60 let. Průzkum realizovala agentura TNS AISA.

ING Bank Česká republika

ING je globální finanční instituce holandského původu, která nabízí bankovní a investiční produkty, životní pojištění a penzijní produkty k pokrytí potřeb širokého spektra zákazníků. Historie ING Bank v České republice sahá až do roku 1992. ING Bank poskytuje celou škálu bankovních produktů a služeb řadě významných českých i mezinárodních společností a zaujímá tak přední místo mezi bankami v oblasti podnikového financování, kapitálových trhů a treasury produktů.

V roce 2001 ING Bank představila svůj první produkt pro fyzické osoby, spořicí účet ING Konto, a založila tak kategorii spořicích účtů na českém trhu. Rok poté rozšířila svoji nabídku otevřených podílových fondů pro drobné investory, která dodnes patří k nejširším na trhu. Snahou ING Bank je nabízet svým klientům jednoduché, dostupné a bezpečné řešení pro správu jejich úspor.

Výběr článků

Načítám