Hlavní obsah

Prevence má význam v každém věku

Novinky, Pfizer, spol. s r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní a zimní počasí s sebou přináší zvýšené riziko nákazy různými onemocněními. Mezi nejvíce ohrožené skupiny populace patří malé děti a senioři. Právě lidé vyššího věku však prevenci často podceňují.

Pfizer

Článek

Zdravotní prevence může mít řadu podob. Základem je zdravý životní styl, vhodná strava a pohyb úměrný věku. Důležité je rovněž v rizikovějším období nepodceňovat vliv počasí a zajistit tělu dostatečný přísun vitaminů. V některých případech ovšem všeobecná prevence nemusí stačit. Existují onemocnění, která mohou být, především pro starší organismus, velmi nebezpečná. Ať už o sebe člověk pečuje jakkoliv. Existuje naštěstí možnost prevence v podobě vakcinace, která kromě preventivní ochrany také značně přispívá k eliminaci výskytu dané choroby.

Očkování nejen pro děti

Senioři mají bohužel často tendenci prevenci ve formě očkování podceňovat. Problémem je i nedostatečná informovanost. Řada seniorů vůbec netuší, že existují vakcíny určené právě jim. Příkladem mohou být stále se vyskytující a nebezpečné pneumokokové infekce. Zákeřná mohou být tato onemocnění především právě nyní, kdy v období zvýšeného výskytu například chřipky mohou organismus snáze napadnout. Oslabený organismus starší osoby je pak snadným cílem pneumokoka, který způsobuje onemocnění, jako jsou těžké zápaly plic či pneumokoková meningitida.

Na trhu je naštěstí dostupná konjugovaná vakcína Prevenar 13 určená osobám starším 50 let. Ta starší osoby pomáhá chránit proti 13 sérotypům bakterie pneumokoka, které jsou příčinou invazivních pneumokokových onemocnění u dospělých osob. Výhodou tohoto očkování je skutečnost, že po aplikaci jedné dávky již není nutné přeočkování.

Prevenar 13 je registrovaný léčivý přípravek, jehož výdej je vázán na lékařský předpis. Podobně jako ostatní vakcíny ani přípravek Prevenar 13 nebude chránit 100 % očkovaných osob.Přečtěte si pečlivě příbalovou informaci. O možnostech očkování se poraďte se svým lékařem.

Více zde.

Výběr článků

Načítám