Hlavní obsah

Objevte Košice už letos - Evropské hlavní město kultury 2013

Novinky, www.slovakia.travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se Košice oficiálně stanou Evropským hlavním městem kultury v roce 2013, už letos si pro návštěvníky připravili osvědčené festivaly či kulturní a sportovní akce. Gurmán Fest, Léto v Parku, Bílá noc, Košický maratón budou patřit mezi největší taháky města kultury. Nečekejte na rok 2013 a objevte Košice už dnes.

Archív SACR

Článek

Fanoušci klasické hudby by si určitě neměli nechat ujít Košickou hudební jaro. Pro vyznavače pouličního umění je zde známý festival Use the City (Použij město), který návštěvníky přímo zapojí do uměleckých a kreativních aktivit pod vedením street-art umělců. První akce v Košicích odstartuje bohatý na kulinářské zážitky Gurmán fest, pohled na Košice z výšky si můžete vychutnat během balónové fiesty a neméně zajímavý bude Festival židovské kultury.

Archív SACR

Během letních měsíců osvěží město multižánrový festival Léto v parku s množstvím koncertů, filmů či divadelních představení. Narozeniny pop-artového velikána Andy Warhola si Košičané připomenou na srpnové pouliční pop-art party. V první říjnový víkend si určitě nenechte ujít jedinečný zážitek během Bílé noci (Nuit Blanche). Noční Košice ožijí netradičním uměním, interaktivními světelnými instalacemi a hudbou. Mezi nejnavštěvovanější akce bude i letos určitě patřit Mezinárodní maratón míru, který je druhým nejstarším maratonem na světě.

Archív SACR

Poslední měsíc v roce se návštěvníci Košic mohou těšit na vánoční trhy, tak na impozantní ledové sochy, které přímo v ulicích města vytvoří domácí a zahraniční umělci. Aktuální informace a program připravovaných akcí sledujte na www.kosice2013.sk

Košice třeba jednoduše zažít a vychutnat! Temperamentní, přátelští, hrdí na své město - takoví jsou obyvatelé druhého největšího města na Slovensku. Poznejte i vy místa, kde se Západ setkává s Východem, historie a lidské osudy s přítomností.

Archív SACR

Věděli jste, že Košice jsou hostitelem nejstaršího maratonu v Evropě a druhého nejstaršího na světě? Že město je největší památkovou rezervací na Slovensku s největším zlatým pokladem v Evropě? Tak přijďte a poznejte město, kde se život žije a vychutnává. Zažijte nezapomenutelný večer ve stylových restauracích, kavárnách či barech. Nejvíce jich je v starém centru města, kde najdete i historické unikáty v podobě gotické katedrály sv. Alžběty či zpívající fontánu. Kouzelné bývají páteční večery, když se Košičané setkávají ve městě s přáteli na skleničku vynikajícího tokajského vínka a pochutnávají si na místních delikatesách. Kdo Košice viděl alespoň jednou, pochopil, že ne náhodou budou v roce 2013 Evropským hlavním městem kultury. Košice dali starému kontinentu mnoha velkých umělců, či vědců. Jsou například rodným městem světoznámého spisovatele Sándora Máraiho, svou hvězdnou kariéru zde odstartoval tenorista evropského formátu Štefan Margita.

Archív SACR

Košice -  metropole východního Slovenska má unikátní polohu, která umožňuje naplánovat si mnohé výlety za dalšími krásami země. Téměř za rohem najdete Vysoké Tatry či unikátní gotickou cestu, ze které můžete vystoupit na největší hradní komplex Evropy Spiššský hrad. Lákavá je i blízkost na hranici s Maďarskem či Ukrajinou. Může být pozvánka do Košic ještě lákavější?

Archív SACR

A něco bližšího o některé z akcí. Pojďme se podívat na tzv. Bílou noc (Nuit Blanche). Akce se koná 6.10.2012.Bílá noc je velkolepý mezinárodní umělecký projekt prokazujícím touhu po (znovu) objevování městského prostředí, které prostřednictvím umění nabývá nový rozměr. Město se tak během jedné noci mění na interaktivní prostor, jehož běžný noční cyklus na několik hodin přestává existovat. Hudební a světelné instalace současného umění vdechnou život nočnímu městu a noc se tak stává bílou. Mnohé kulturní či veřejné prostory otevírají dveře návštěvníkům a připravují jim během Bílé noci nevšední umělecký zážitek. Od roku 2002 se projekt ve světě těší velké divácké oblibě (v roce 2011 navštívilo pařížskou Nuit Blanche více než dva miliony lidí). Z Paříže se během několika let projekt rozšířil i do jiných velkých měst jako například New York, Los Angeles, Toronto, Řím, Madrid, Brusel, Petrohrad a další. Partneři akce jsou například Norská ambasáda, Francouzská ambasáda, Centrum současného umění v Paříži, Město Paříž.

Archív SACR

Výběr článků

Načítám