Hlavní obsah

Dny štíhlé linie

Novinky, RNDr. Pavel Suchánek, dietolog Resortu Svatá Kateřina a odborný garant programu Dny štíhlé linie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S problémem nadváhy bojuje značný počet lidí. Pro dobrý výsledek hubnutí je ale důležité nejprve poznat složení svého těla, osvojit si základní cvičební návyky sestavené v souladu se zdravotním stavem, hmotností, věkem, životním stylem a správně sestavený jídelníček. Pak už stačí pevná vůle a hubnete s radostí z pohybu a bez hladovění.

Diagnostika těla - na - InBody

Článek

Když jsem začal pracovat jako dietolog v Resortu Svatá Kateřina, první akce, na které jsem spolupracoval byly Dny štíhlé linie. Nevěděl jsem, jaký typ žen mám očekávat, zda „dietářky“, které řeší každý ždibíček jídla, nebo dámy s poněkud větším množství kilogramů navíc. Jaké bylo moje překvapení, když na Dny štíhlé linie přijelo osm žen a dokonce jeden muž. Z těch osmi žen nebyla ani jedno opravdu obézní, naopak, většina měla postavu naprosto běžnou. Ano trápilo je pár kilo navíc, ale nic zásadního. To že se akce účastní i muži jsem ze začátku bral jako riziko, ale opak byl pravdou, muž a v pozdějších bězích i muži vnesly do celého kolektivu veselejší, uvolněnější náladu a jsou přínosem.

Dny štíhlé linie mají vždy standardní průběh, na začátku a na konci desetidenní akce probíhá měření tělesného složení nejmodernějším diagnostickým přístrojem In Body 720, který patří ke špičce v daném oboru. Účastníci se o sobě dozvědí nejen kolik mají svalů, tuků, vody, ale i kolik energie za den potřebují, jak by měl být tedy nastaven jídelníček, dále které oblasti jsou na jejich postavě nejproblematičtější z hlediska nedostatku svalů, zda netrpí svalovými nerovnováhami neboli dysbalancemi a zejména kolik mají tzv. vnitrobřišního tuku, který souvisí s vysokou hladinou cholesterolu, krevního cukru a dalšími parametry, které následně způsobují civilizační onemocnění. Tedy na začátku a na konci je opravdu podrobný rozbor složení těla, protože kvalitní informace jsou základem pro doporučení, která účastnící dostávají na konci pobytu.

Účastníci mají upravenou stravu, tak aby podpořila jejich zdraví, tedy žádné hladovění, ale naopak pravidelná strava pětkrát denně, spousta zeleniny, libové maso, ryby atd. K tomu každý den probíhají různá cvičení od strečinku, přes nordic walking, jogu bez tíže až po zumbu pod dohledem trenérů. Smyslem takového programu je ukázat jaké různé druhy sportovních a pohybových aktivit mohou zařadit do svého každodenního režimu. Rozhodně si každý vybere. Obdobné je to s jídelníčkem, kdy účastníci vyzkouší různé druhy zdravějších jídel. Součástí akce jsou rovněž besedy a konzultace s kuchaři, kteří radí jak vařit zdravěji a přitom velmi chutně.

Dny jsou tedy zejména o sbírání nových informací, podnětů, aktivním odpočinku i relaxaci v perfektně vybavené relaxační zóně a na jednom z nejzdravějších míst v republice.

A jací lidé se tedy hlásí? Ti, kteří chtějí nastartovat zdravé hubnutí, pak ti, kteří se chtějí dozvědět něco nového o zdravějším životním stylu, stejně tak ti, kteří mají náročné zaměstnání a vědí, že zdravější strava a aktivní pohyb  jim pomůže vše lépe zvládat a potřebují jen inspiraci tzv. „nakopnout“ a v neposlední řadě jsou to i ti, kteří si chtějí prostě jen aktivně odpočinout a přitom jaksi mimochodem shodit nějaké to kilo (v průměru je do 2,5 – 3 kg za celý pobyt). Být zdravější je ten základní motiv,který spojuje všechny dohromady. Nezkusíte to také Vy?

Výběr článků

Načítám