Hlavní obsah

Spoření, které má konkrétní cíl, je úspěšnější

Novinky, ING Bank N.V.

Asi jen málokdo z nás si může říci, že je na tom tak dobře, že nepotřebuje šetřit.

ING Bank N.V.

Článek

Naopak, většina z nás měla a má tužby, která tak říkajíc „něco stojí“, ať již se jedná o splnění pragmatických přání, jako je vlastní bydlení, vzdělání či automobil, anebo touha po naplnění osobních potřeb v podobě exotické dovolené, nového počítače nebo kola. Tyto věci si většinou nemůžeme dovolit z jedné výplaty a je třeba na ně nějakou dobu odkládat.

Co člověk, to asi jiná motivace ke spoření. Pokud se ale podíváme na hlavní důvody spoření u nás a v okolních evropských zemích, mezi tři nejčastější patří vytváření finanční rezervy pro neočekávané situace, šetření na koupi dražšího zboží, jako je automobil nebo elektrospotřebič, a spoření na dovolenou.

Data, která vyplynula z mezinárodního průzkumu ING Bank potvrzují, že si více než polovina Čechů (58 %) odkládá peníze na „horší časy“ a na pokrytí neočekávaných situací. Naplňují tím doporučení odborníků, kteří uvádějí, že ideální rezerva na pokrytí výdajů například pro případ ztráty zaměstnání by měla dosahovat šestinásobku měsíčního příjmu. V rámci evropských zemí deklaruje odkládání peněz na vytváření finanční rezervy 57 % dotazovaných.

Motivací pro spoření je také nákup dražšího zboží. Tento důvod uvedlo 38 % Evropanů a 35 % Čechů. Jen o něco méně lidí pak spoří na dovolenou.

Dalšími důvody, které lidi vedou ke spoření a které se v průzkumu objevovaly častěji, byly renovace stávajícího bydlení, spoření na zálohu pro nákup nového bydlení nebo vlastní vzdělávání. V Čechách pak o něco častěji než v Evropě spoříme také pro své děti, ať už na jejich vzdělání nebo na snazší start do života. Na budoucnost svých potomků odkládá 29 % Čechů a 20 % Evropanů.

V zemích západní Evropy – v Německu, Nizozemí, Rakousku – se pak častěji spoří „jen tak“, bez konkrétního důvodu.

„Je zřejmé, že většina z těch, kteří si mohou spoření dovolit, také spoří, což je pozitivní zpráva, ať již je k tomu vede jakýkoliv důvod. Pokud je jím vytváření finančních rezerv pro neočekávané situace, je takové chování i velmi zodpovědné,“ uvádí Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank.

„Myslet na budoucnost je důležité. Věřím, že většina Čechů v produktivním věku, kteří mají práci, je schopna odkládat alespoň několik stokorun měsíčně. Důležité je pak také zvážit, jak s uspořenými penězi naložit. ING Bank jako odborník na spoření doporučuje převést peníze pryč z běžného účtu, kde svádějí k bezhlavému utrácení a navíc díky minimálnímu úročení ztrácejí na hodnotě. Dnešní finanční trh poskytuje řadu produktů. Nabízejí se například oblíbené spořicí účty s atraktivním úročením, jejichž zřízení a vedení je většinou zdarma. Můžete na ně ukládat kdykoliv a jakoukoliv částku a peníze máte dostupné pro případ nenadálé události a jejich potřeby,“ doplňuje Vaníček. Takové výhody nabízí například spořicí účet ING Konto.

Zdrojová  data z průzkumu byla zjištěna v rámci projektu ING Bank Svět spoření. Více informací o tomto projektu získáte na www.ingbanksvetsporeni.cz.

Výběr článků

Načítám