Hlavní obsah

Kradete software? Vaše dítě možná ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Copak za písničky, filmy a hry ještě někdo platí? Nejnovější výzkum mezi českými dětmi ukazuje, že software z internetu stahuje třetina českých dětí a pětina dětí se otevřeně přiznává k používání nelegálního softwaru. I patnáctiletý školák může udělat průšvih za sto padesát tisíc korun. A odnesou to rodiče.

Víte, co všechno vaše dítě na počítači dělá?

Článek

Rodiče jsou zodpovědní za to, jaký software jejich dítě používá a jak s ním zachází. Může se stát, že u jejich dveří zazvoní policie.  Stačí, když si školáci vylepšují kapesné prodejem softwaru staženého z internetu nebo získaného od kamarádů.

„V Česku jsme zaznamenali případ, kdy patnáctiletý školák způsobil stopadesátitisícovou škodu. Právní odpovědnost za to, jaký software děti stahují a co s ním dělají, přitom nesou u většiny z nich jejich rodiče,“ říká Zuzana Predigerová, manažerka protipirátských aktivit ve společnosti Microsoft.

Aktuální průzkum, který probíhal v Česku, ukazuje, že komerční software včetně videoher svým přátelům a dalším lidem kopíruje 36 procent dětí a mladých lidí ve věku 10 až 20 let. Z pochybných zdrojů pak software stahuje více než třetina respondentů. V obou případech riskují.

Šíření softwaru je trestné, jeho stahování z internetu také. Navíc nelegální software často obsahuje škodlivé kódy – viry, které se po spuštění snaží získat čísla platebních karet nebo přístup k jiným osobním údajům.

Případy odhalených pirátů se množí. Proto je lepší podobné situaci předejít. Stačí málo – to důležité najdete teď na www.softwarenekradu.cz.

Výběr článků

Načítám