Hlavní obsah

Firemní dobrovolnictví – nedílná součást společenské odpovědnosti firem

Novinky, Dagmar Koutská a Jitka Ulmerová

Firemní dobrovolnictví patří v současnosti k nejběžnějším formám aktivit, kterými společnosti naplňují své cíle v oblasti společenské odpovědnosti. V rámci rozvoje CSR (Corporate Social Responsibility) aktivit se do firemního dobrovolnictví rozhodla zapojit i Allianz pojišťovna. „Společenská odpovědnost a její rozvoj se stala jedním z klíčových...

Firemní dobrovolnictví

Článek

Firemní dobrovolnictví patří v současnosti k nejběžnějším formám aktivit, kterými společnosti naplňují své cíle v oblasti společenské odpovědnosti. V rámci rozvoje CSR (Corporate Social Responsibility) aktivit se do firemního dobrovolnictví rozhodla zapojit i Allianz pojišťovna. „Společenská odpovědnost a její rozvoj se stala jedním z klíčových cílů roku 2012 a to nejen pro HR oddělení, ale i celou společnost.“ Zmiňuje Ivana Fischerová, personální ředitelka Allianz.

Významným krokem se rovněž stalo založení nadačního fondu Allianz pojišťovny. „Posláním fondu je zejména bezpečnost na silnicích, ochrana zdraví všech účastníků silničního provozu a aktivní spolupráce na projektech s dopravně-bezpečnostní tématikou.“ Uvádí Radana Rusevová, tajemnice fondu. Mezi první významné projekty fondu patří speciální Allianz automapa, která mapuje nejnebezpečnější nehodové lokality České republiky.

Firemní dobrovolnictví se v Allianz rozběhne na jaře letošního roku. Avšak už před Vánocemi si ho vyzkoušel tým z úseku rozvoje lidských zdrojů. „Dobrovolnický den jsme si chtěly vyzkoušet, abychom věděly, jak taková akce probíhá, do čeho půjdou naši kolegové a kolegyně a co je může čekat. S výběrem pomoci nám pomohla platforma Byznys pro společnost, se kterou na zavádění firemního dobrovolnictví úzce spolupracujeme. Pro náš dámský tým byl vybrán Toulcův dvůr a pomoc při organizaci vánoční dílničky pro děti. Osobně pro mě tento den představoval zajímavé a hlavně smysluplné vytržení z předvánočního pracovního shonu. Práce s dětmi mě baví, takže bylo příjemné strávit odpoledne společnou výrobou vánočních ozdob a perníků. Určitě můžu každému doporučit, aby si dobrovolnický den alespoň jednou v roce vyzkoušel. Je to den, který má smysl.“ doplňuje po první vlastní zkušenosti personální konzultantka Jitka Ulmerová.

„Byl to den strávený příjemnou činností, která navíc přináší smysl. Občas je prospěšné podívat se na pracovní a osobní záležitosti z jiného úhlu pohledu a právě to tyto akce umožňují. Nejen z tohoto důvodu se podobných aktivit ráda zúčastním v budoucnu,“ dodává Lenka Plašilová, zástupkyně ředitelky úseku lidských zdrojů Allianz pojišťovny.

„Myslím, že i za ostatní kolegyně můžu říct, že to byla příjemná změna a vděčnost lektorů nám dávaly dobrý pocit, že jsme opravdu pomohly. Být dobrovolníkem je prima nejen v čase adventu, ale celý rok,“ uvádí třetí z týmu personalistek Tereza Novotná.

Výběr článků

Načítám