Hlavní obsah

Jezděte na správné straně zákona se zimními pneumatikami

Novinky, MICHELIN, Getty images

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se letos na svahy? Máte už vše připraveno od správných lyží až po teplé oblečení. Ale zamysleli jste se předem nad vaší pneumatikou? Montáž zimních pneumatik zlepší při jízdě v chladném období vaši bezpečnost. V mnoha zemích napříč Evropou je montáž zimních pneumatik nařízena zákonem, jakmile klesnou teploty.

Článek

Kontrola před jízdou

Protože se zimní počasí liší podle zemí, liší se také legislativa související s pneumatikami. Pokud jedete tuto zimu lyžovat, buďte připraveni. Zatímco některé země s mírným podnebím nemají zvláštní legislativu s ohledem na zimní pneumatiky, v zemích jako je Rakousko a Slovinsko jsou zimní pneumatiky povinné. V jiných zemích, jako jsou Francie a Švýcarsko, neexistuje nařízení o zimních pneumatikách, ale je povinností mít při jízdě na určitých silničních úsecích speciální zimní vybavení (zimní pneumatiky nebo řetězy) v závislosti na jízdních podmínkách.

Každá země má jiné datum, kdy musí být zimní pneumatiky namontovány. Například v Norsku to je v období od 16. října do 30. dubna, zatímco v Estonsku je to od 1. prosince do 1. března.

Proto je důležité znát nejen zákony země, ve které budete řídit, ale také počasí a silniční podmínky v daný den. Budete připraveni, pokud budete pravidelně kontrolovat předpovědi počasí a cestovní zpravodaje.

Hloubka dezénu 

U letních pneumatik je napříč EU zákonnou minimální hloubkou dezénu hodnota 1,6 mm, zatímco u zimních pneumatik je to 3 mm. Nicméně několik zemí, jako je Rakousko a Lotyšsko, vyžaduje minimální hloubku dezénu zimních pneumatik v hodnotě 4 mm. Pokud zimní pneumatiky již vlastníte, zkontrolujte, zda hloubka běhounu stále splňuje zákonné požadavky.

Pneumatiky s hroty

Pneumatiky s kovovými hroty nabízejí výbornou trakci na ztvrdlém zmrzlém blátě nebo ledu, což může zachránit životy. Přesto nejsou tyto pneumatiky ideální pro jízdu na mokrých nebo suchých silnicích, které nejsou pokryty ledem, protože mohou zvýšit brzdnou dráhu, silniční hluk a opotřebení vozovky. Proto je v některých zemích, jako je Německo nebo Česká republika, zakázáno je používat. Vždy se ujistěte, že znáte zákony země, ve které řídíte.

Zákony, které zachraňují životy

Zákony o zimních pneumatikách platí proto, aby pomáhaly snižovat počet nehod a v konečném důsledku zachraňovat životy. Ve Francii, kde nejsou zimní pneumatiky povinné, existují plány na posílení pravidel o zimních pneumatikách, aby došlo ke snížení počet nehod na silnicích.

Zimní pneumatiky umožňují jednodušší a bezpečnější jízdu na mokrých, zasněžených nebo zledovatělých silnicích. Zjednodušují tuto činnost tím, že poskytují lepší trakci i brzdění a zkracují vzdálenost potřebnou pro zastavení. Musíte samozřejmě stále dávat pozor na silnici a ostatní řidiče a ve špatném počasí dbát zvýšené opatrnosti. Pokud potřebujete zimní pneumatiky, zvažte modely, které nabízí více ujetých kilometrů a lepší brzdění, jako jsou ty v řadě MICHELIN Alpin.

Výběr článků

Načítám