Hlavní obsah

High-tech úsporné bydlení na dědině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časopis Můj dům vám představuje dům v malé obci na Třeboňsku, který svým tvarem odpovídá historickým vesnickým objektům. Variace na tradiční architekturu se ale snoubí s nejmodernějšími energeticky úspornými technologiemi.

Článek

Koncepce domu vychází z charakteru malé jihočeské obce s rozvolněnou zástavbou. Majitelé si přáli vybudovat ve zdravém prostředí komfortní moderní bydlení s energeticky úsporným provozem a vysokou kvalitou technického provedení.

„Původní verze domu s plochou ozeleněnou střechou se nám i majitelům líbila více," vysvětluje architekt Štěpán Kubíček, spoluautor návrhu. "Do kontextu malé vesnice ale lépe zapadá tradiční  model s šikmou střechou, mimo jiné i z ohledu na místní obyvatele.“

Kuchyně, jídelna, obývací pokoj, galerie a knihovna se spojují v jeden celek, na nějž navazuje venkovní dřevěná paluba a bazén, vše s jednotnou výškovou úrovní podlahy. Ve Švýcarsku, odkud pán domu pochází, se ohleduplnost k životnímu prostředí stává téměř samozřejmostí. I proto si bylo dalším záměrem majitelů vytvořit energeticky soběstačnou domácnost využívající alternativní zdroje energie.

Více fotografií, kontakty a technické informace na: Mujdum.cz 

Výběr článků

Načítám