Hlavní obsah

Zelený mys planety Kapverdské ostrovy - Cabo Verde

Komerční článekEXIM TOURS, a.s.

„A když Bůh dokončil Stvoření světa a pohlížel na své dílo, spráskl ruce, drobečky z jeho rukou spadly do moře a vytvořily nádherné místo - Kapverdské ostrovy.“ To praví jeden z mýtů vyprávěných na Ostrovech Zeleného mysu, uprostřed rovníkového Atlantiku.

Článek

Pokud chcete tento kousek naší planety na nejzápadnějším bodě kontinentální Afriky poznat - už to není neskutečná pohádka.  Pláže se tu táhnou až k obzoru. Skoro byste se na nich ztratili jako v poušti, nebýt modrých vln oceánu, jež na ně doráží. Bílý písek místy přerušují barevné plachty sítí rybářů, rozprostřené slunci. Ještě nedávno jste se mohli kamkoli dovolat snad jen z telefonní budky v hlavním městě, proto se Kapverdám přezdívalo též „ráj bez mobilů“, ale dnes se lze prakticky z celého souostroví českym mobilem jak dovolat, tak i být k zastižení.

Pokračovatelé portugalských kolonizátorů v 15. století ostrovy nechali více méně ležet ladem. Zůstaly dlouho panenské, bez citelnějšího vpádu masivního turismu. I dnes se jezdí na Kapverdy za klidem a odpočinkem, k nekonečným plážím, za větrem oceánu. Tady můžete tak zvaně „vypnout mozek“. I heslo souostroví -Cabo Verde - znamená No stress. Paraiso di Atlantico - Atlantický ráj - říkají tomu místní.

Ale umí se tu i žít dlouho do noci! Ve ve vyhlášené diskotéce Pirata je zážitkem strávit noc při karibských a latino-amerických rytmech. Jsou tu krásné ženy, hříšný tanec funána, i oceánem a sluncem ošlehaní rybáři. Ty pak můžete po ránu pozorovat při lovu tuňáků, humrů i langust.

Výhodná poloha v pasátových mořích zaručuje teplé a stálé počasí. Protože tady prakticky nic nekvete, vzduch je skvělý pro alergiky. Voda je čistá i proto, že nejbližší pevninou je africký Senegal vzdálený 500 km.

Na Kapverdy se také jezdí vášnivě surfovat!  Pláž Ponta Preta na ostrově Sal je jedním z nejvyhledávanějších míst pro windsurfing a kitesurfing na světě. V solném dole na ostrově Sal s jezerem Pedra de Lume jste jako v Mrtvém moři, a jeho léčivé účinky jsou prý zázračné.  Prázdninovými cíli jsou pláže na Boa Vista nebo Maioo, ale především na ostrově Sal, kde se také přistává na mezinárodním letišti.

Největším magnetem dvou ostrovů - blíženců - lze považovat přístav Mindelo, který byl poslední tradiční zastávkou evropských mořeplavců před přeplutím Atlantiku do Latinské Ameriky a k mysu Horn. Nejzelenějším ostrovem je Santo Antao, místo horských scenérií s největším vulkánem Topo Coroa. Právě tady můžete ochutnat kapverdský národní mok - pálenku z cukrové třtiny - grogue. Pláž pokrytou černým pískem najdete na vulkanickém ostrově Fogo se stále činnou sopkou, která ze svých téměř 3 tisíc metrů dominuje celému souostroví. Právě tam lze získat jednu z nejtypičtějších vzpomínek - mořské želvičky  vyřezané ze sopečného tufu.

Největším a nejlidnatějším ostrovem je Santiago s hlavním městem Praia, kde  kromě rušného tržiště  za návštěvu určitě stojí nejstarší stavba Kapverd - pevnost Sv. Filipa.

V kapverdské kuchyni se  mísí vlivy Portugalců, Afričanů a Brazilců. Základem jsou čerstvě ulovené ryby a mořské  plody. Místní specialitou je cachupa - směs kukuřice, fazole, zelí a sladkých brambor s vepřovým nebo rybou v jednou velkém hrnci. Z dezertů vyniká banán se skořicí.  Domů se vozí z písku dělané obrazy, vyřezávané želvy, symbol Kapverd. Či  zmíněný grogue z cukrové třtiny.

Rady před cestou

 Ø  Pro občany ČR platí vízová povinnost. Pas musí být platný minimálně 6 měsíců po opuštění ostrovů.

Ø  Vodu z vodovodu není radno pít. Náš orgaismus na ni není zvyklý, získává se odsolováním mořské vody. Cizincům se doporučuje pít pouze balenou vodu z pevniny.

Ø  Používanou měnou je kapverdské escudo (ECV), v podstatě kdekoliv lze platit eurem. Kreditní karty neberou všude, je lepší mít s sebou hotovost.

Ø  Úředním jazykem na ostrovech je portugalština. Místní lidé - většinově mulati - hovoří kreolsky. Bílá pleť pro ně znamená bohatství. Snaží se proto čile obchodovat.

Z Prahy vozí turisty k Ostrovům Zeleného mysu přímými charterovými leteckými spoji největší česká cestovní kancelář EXIM Tours - letos již od září. Let z Prahy trvá kolem šesti hodin, časový posun je minus 2 hodiny.

Výběr článků

Načítám