Hlavní obsah

Milovník vily Tugendhat si postavil luxusní dům přesně podle zásad funkcionalismu

Jako labuť na jezeře působí bílá vila postavená v malebném zákoutí chráněné krajinné oblasti. Architektura zděného domu ovšem není křehce romantická, ale ukázněně racionální. Navštivte s časopisem Můj dům vilu vycházející z principů funkcionalismu.

Článek

Náš hostitel si jako životní cíl vytyčil postavit vilu podle zásad klasické moderny 30. let. „Jsem funkcionalistou tělem i duší. Za dokonalou považuji slavnou brněnskou vilu Tugendhat, která se pro mě stala učebnicí životního stylu a velkou inspirací, především pro svoji filozofii otevřeného prostoru," přivítal nás pan domácí.

Architektonickou kompozici tvoří dva pronikající bílé kvádry na půdorysu ve tvaru L. Vyššímu křídlu dominuje v horním podlaží rozlehlá polyfunkční obytná hala, která zahrnuje kuchyňský kout, jídelnu, pracovnu, čítárnu, společenskou část a halu. Z jihozápadu se tato část domu otevírá do přírody velkými prosklenými horizontálními stěnami a je propojena s podélnou terasou.

Stavba se vyznačuje pokorným přístupem k hodnotám jak architektonickým, tak i přírodním. Realizace tohoto projektu je na naše poměry unikátní…  Celou návštěvu domu, více fotografií, technické parametry, půdorysy a kontakty na architekty najdete na www.mujdum.cz.

Více na: Mujdum.cz

Výběr článků

Načítám