Hlavní obsah

Personline: psychometrický on-line test

Když je ve firmě potřeba nabírat nové zaměstnance nebo vybrat kandidáty na povýšení či firemní vzdělávání, personalista má na výběr z několika nástrojů, které mu ve výběru pomohou. Může udělat klasický pohovor, může se spolehnout na životopis či reference a také může použít psychodiagnostický nebo psychometrický test.

Článek

Psychodiagnostický test rozebere osobnost a vlastnosti testovaného, ale s rizikem sebestylizace. Testovaný může totiž odpovídat tak, aby se ukázal v co nejlepším světle. Kvalitnější psychodiagnostické testy obsahují takzvané lžiskóre, které ověří pravdivost odpovědí. V psychometrických testech riziko sebestylizace odpadá, protože v nich jsou otázky s jednou správnou odpovědí a jejich výsledkem je číslo – zpravidla  skóre nebo percentil. Proto jsou takové testy objektivním nástrojem, který se dá v personalistice využít.

Na českém trhu nabízí psychometrický test společnost Scio, test je součástí on-line aplikace personální diagnostiky Personline. Jedna z firem, která používá Personline a Test pracovního potenciálu, je firma Sipral a.s.. Většina klientů využívá testování hned v rané fázi náborového procesu, v případě Sipralu je to však jinak. O zkušenosti se s námi podělila ředitelka pro lidské zdroje - Dagmar Brejchová.

Paní Brejchová, kdy u Vás konkrétně přichází na řadu Personline? V jaké fázi náborového procesu? I když by bylo v některých případech výhodné „nasadit“ testování již na počátku výběrových řízení jako první screening, používáme tento nástroj až v pozdější fázi, tzn. po vyhodnocení výsledků interview a ověření odborných znalostí uchazečů. Ještě bych chtěla dodat, že Personline využíváme jak v rámci interních výběrových řízení, tak při zvažování kariérního postupu.

Pro jaké pozice využíváte u Vás ve firmě Test pracovního potenciálu?   Zejména pro pozice specialistů, ale i pro manažerské pozice po úroveň nižšího, ve vybraných případech i středního, stupně řízení.

Používáte více variant Testu pracovního potenciálu – s časovým omezením či bez časového omezení a s kvantitativní častí nebo i bez ní?   Používáme vždy test s časovým omezením, protože je pro nás výsledek práce pod určitým časovým tlakem důležitý. A úplnost testu (s kvantitativní částí nebo bez ní) volíme podle typu pozice.

Necháváte uchazeče testovat z domova přes internet, nebo se testují přímo u Vás ve firmě?   Ve většině případů necháme uchazeče vyplnit test z domova.

  Kromě porovnávání výsledků uchazečů mezi sebou, je možné vytvořit si pro jednotlivé pozice referenční skupinu. Výhoda vytvoření referenční skupiny tkví v tom, že personalista otestuje stávající zaměstnance na jedné pozici a pak má lepší přehled, jakého uchazeče hledá, resp. s jakým přibližně percentilem. Máte Vy vytvořenou nějakou referenční skupinu ze stávajících zaměstnanců?   Určitě. Otestování stávajících zaměstnanců bylo pro nás již jedním z faktorů při rozhodování zda Personline budeme v náborovém procesu vůbec využívat. Postupně jsme si vytvořili referenční skupiny k jednotlivým typům pozic a s těmito údaji pracujeme při výběru uchazečů. Ale určitě bychom uvítali srovnávání výsledků jednotlivých pozic i mezi společnostmi, které tuto aplikaci aktivně využívají.

Kdybyste měla uvést výhody a nevýhody aplikace Personline, jaké by to byly?   Každá aplikace má svá omezení a nutno s nimi počítat. Výsledky testování jsou pro nás jedním z kritérií celkového procesu výběrového řízení a je jim přiřazena jednoznačná váha.

Více informací na info@personline.cz nebo na tel. čísle 234 705 016. Nové webové stránky si můžete prohlédnout na adrese www.personline.cz .

Výběr článků

Načítám