Hlavní obsah

Kde se nachází legendární Habánský poklad?

Novinky, BOHEMIA SEKT, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv Habáni mají zásluhu na tom, že doba před čtyřmi staletími je označována jako "zlatý věk" moravského vinařství, o jejich působení panují dnes některé nejasnosti. Třeba ta, kde se nachází Habánský poklad.

Článek

Habánské sklepy je vinařství ve Velkých Bílovicích, které vyrábí svá vína ve sklepích postavených roku 1614 Habány. Tito mírumilovní a pokrokově smýšlející lidé si brzy po svém příchodu na Moravu získali respekt jako zruční řemeslníci, výborní stavitelé a zejména jako vynikající vinaři.

Po Bílé hoře museli Habáni na nátlak vrchnosti Moravu opustit. Legenda tvrdí, že Habáni před svým odchodem ukryli svůj pověstný zlatý poklad v truhlách ve zdech svých sklepů. Po celá čtyři staletí se však nikomu truhly se zlatem najít nepodařilo.

Habáni však po sobě na Moravě zanechali i něco mnohem cennějšího než zlato. Zůstalo zde jejich vinařské umění, houževnatost, úcta k půdě a révě i pečlivý dohled na každou fázi výroby vína.

Možná, že ve zdech Habánského sklepa skutečně zlatý poklad ukryt je, možná že tam není. Čím si však můžeme být zcela jisti je, že oním pravým pokladem je odkaz habánského vinařského umění, díky němuž vznikají i dnes v Habánských sklepích unikátní vína s neopakovatelným charakterem – vína, která mají duši. Stejně jako před čtyřmi staletími.

Výběr článků

Načítám